HTC U11 Life review: midranger met plussen en minnen

HTC U11 Life review 1Een Android One-smartphone van HTC: dat klinkt interessant, maar is ‘ie ook de moeite waard? Het toestel blinkt vooral uit door de software, maar heeft ook duidelijke minpunten. In deze review lees je ons oordeel van de nieuwe middenklasser.

Design
Zoals wel vaker weet HTC te imponeren met het design van zijn smartphone. Dit is ook het geval bij de U11 Life, die er fraai uitziet en een strakke zwarte kleur heeft. Helaas is het heel anders wanneer je de smartphone in je handen hebt en ‘m een tijdje gebruikt. Het toestel voelt namelijk goedkoop aan, terwijl het wel is gemaakt van glas. Dit komt vooral doordat de telefoon zo licht is: slechts 142 gram.

Ook is het helaas zo HTC U11 Life nogal snel krast. Gebruik je de telefoon een paar dagen, dan zitten er al gauw veel krasjes op de achterkant. Door de glazen achterkant is het toestel ook een magneet voor vingerafdrukken. Deze twee klachten verhelp je met een hoesje, maar dat moet je wel los aanschaffen.

HTC U11 Life review 3

Aan de rechterkant vinden we de geribbelde aan/uit-knop en volumeknoppen. De vingerafdrukscanner, die vlot en accuraat werkt, zit onder het scherm. Dat is wat ons betreft de beste positie voor een vingerafdrukscanner.

Software
HTC blaast hoog van de toren over de software van de U11 Life. Het toestel is namelijk onderdeel van het Android One-initiatief, dat eigenlijk is bedoeld voor opkomende landen, maar sinds een aantal jaar ook in Nederland bestaat. Door Android One krijg je als eerste nieuwe Android-versies én maandelijkse beveiligingsupdates. Google zorgt zelf voor de software-ondersteuning van de U11 Life, en dat is een groot voordeel.

Bovendien draait de U11 Life als één van de eerste smartphones op Android 8.0 (Oreo). Oreo brengt geen enorme vernieuwingen met zich mee, maar draait wel soepeler dan de vorige Android-versie. De gebruikerservaring is dan ook prima: de software is heerlijk vlot en het is fijn dat je continu beschermd blijft tegen lekken en andere beveiligingsrisico’s.

Specificaties (hardware)
De HTC U11 Life heeft een adviesprijs van 349 euro en de specificaties zijn daar ook naar. Verwacht dus geen hardware zoals in de iPhone X of LG V30, maar de smartphone is voor de doorsnee gebruiker vlot genoeg. Dit komt door de krachtige Snapdragon 630-chip, die bovendien erg zuinig is. Hieronder zetten de specificaties op een rijtje.

– 5,5 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels
– Qualcomm Snapdragon 630-chip met octacore-processor
– 3GB werkgeheugen en 32GB aan opslagruimte
– 2600 mAh-accu en koptelefoonaansluiting
– 16 megapixel-camera aan de achter- en voorkant
– Usb-c-poort, maar geen Quick Charge
– Draait op kale versie van Android 8.0 (Oreo)

Het toestel is dus geen echte krachtpatser, maar weet populaire applicaties en spelletjes vloeiend te draaien. Ook hoef je niet bang te zijn voor vastlopers of overbodige software: stock-Android is helemaal ‘schoon’ en draait vrijwel altijd als een zonnetje.

De accu is met een capaciteit van 2600 mAh niet enorm groot, maar gaat gelukkig wel een volle dag mee. Dat komt voornamelijk door de zuinige processor en het feit dat er geen overbodige skin over Android ligt. Op een volle acculading haal je meestal anderhalve dag uit het toestel, maar bij intensief gebruik moet de smartphone al ’s avonds aan het stroom. Uniek is Edge Sense, een techniek die de U11 Life ‘drukgevoelig maakt’. Knijp je in de smartphone, dan kun je bepaalde acties uitvoeren, zoals het openen van de camera-app, of het maken van een foto. Een leuke gimmick, die helaas weinig toevoegt.

HTC U11 Life review 4

Ook zijn we minder positief over de camera’s van de HTC U11 Life. Die zijn simpelweg niet zo goed, met name bij mindere lichtomstandigheden. Dan is al gauw ruis te zien op foto’s en bovendien ogen kleuren dan flets. Bij veel daglicht maakt de U11 Life prima foto’s, maar ook dan gaat het niet altijd vlekkeloos. De autofocus werkt bijvoorbeeld niet altijd even goed.

Conclusie
Zoals verwacht is de HTC U11 Life vooral de moeite waard door zijn software. Stock-Android is Android zoals we het graag zien, en het is fijn dat HTC zich heeft aangesloten bij het groepjes fabrikanten met Android One-telefoons. Ook zijn de prestaties goed en is er met het scherm weinig mis.

HTC U11 Life review 2

Helaas zijn er te veel minpunten om de HTC U11 Life aan te kunnen raden. De camera’s zijn matig, de bouwkwaliteit had veel beter gekund en de telefoon voelt goedkoop aan. Ook vervelend: er is geen koptelefoonaansluiting aanwezig, waardoor je bent aangewezen op de meegeleverde oordopjes of bluetooth. En dat is jammer, want HTC heeft in het verleden bewezen uitstekende smartphones te kunnen maken.

+ Stock-Android en snelle updates
+ Hardware presteert prima
+ Accuduur opvallend goed
– Toestel voelt goedkoop aan
– Matige camera’s
– Geen koptelefoonaansluiting aanwezig

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.