Review Xiaomi Mi Band 3

Xiaomi-Mi-Band-3-reviewIn het verleden hebben wij eens een review geschreven over de Xiaomi Mi Band 2, een fitness wearable waar wij erg over te spreken waren. Onlangs is de opvolger uitgebracht, die wij de afgelopen weken hebben getest. Is de Mi Band 3 net zo goed als zijn voorganger? Dat kun je lezen in deze review.

Dat de Xiaomi Mi Band 3 populair is wisten we al. Zo schreven wij in dit bericht dat Xiaomi de wearable in 17 dagen tijd maar liefst een miljoen keer wist te verkopen. Nu is het natuurlijk de vraag of deze verkoopcijfers simpelweg te danken zijn aan het succes van zijn voorganger, of dat de Mi Band 3 ook echt de aankoop waard is.

Inhoud
Allereerst kijken wij even naar de inhoud van de verpakking. Bij de Xiaomi Mi Band 3 zijn we dan snel uitgepraat, aangezien er naast de Mi Band 3 met rubberen bandje alleen een oplaadkabeltje en een gebruikershandleiding in zit.

Xiaomi-Mi-Band-3-review-3

Design
Ondanks dat het formaat, de kleur en de gebruikte materialen niet veel van elkaar verschillen, zijn er toch wel een aantal opvallende veranderingen waar te nemen. Zo is het scherm op de Mi Band 3 een stuk groter dan op de Mi Band 2, namelijk een 0,78-inch scherm inplaats van een 0,42-inch scherm. Wel is de resolutie gelijk, waardoor het scherm op de Mi Band 3 eigenlijk minder scherp is vanwege de lagere PPI. Het grotere scherm zorgt er wel voor dat de Mi Band 3 meer informatie kan tonen over binnenkomende notificaties. Vanwege het grotere scherm en de grotere accu is de Mi Band 3 langer dan zijn voorganger.

Het scherm op de Mi Band 3 is een touchscreen, wat bij de Mi Band 2 niet het geval is. Hierdoor kun je de fitnesstracker nu bedienen via swipe-bewegingen over het scherm. Het scherm heeft ook een bolle afwerking, waardoor het scherm nu wat uitsteekt. Dit ziet er mooi uit, maar als je per ongeluk met je arm ergens tegenaan loopt dan is de kans groter dat het scherm de klap opvangt.

Onder het scherm zit alsnog een knop. Deze gebruik je nu niet om door het menu te scrollen maar om een menu-item te selecteren of terug te gaan naar de klok-interface. Dit werkt prettig en zowel de knop als het scherm zijn erg gevoelig. Als je de Mi Band 2 lang hebt gebruikt, dan moet je wel even wennen aan de nieuwe bediening. Je hebt nu overigens de keuze uit drie verschillende klok-interfaces.

Xiaomi-Mi-Band-3-review-1

Het bandje maakt net als de bij de Mi Band 2 gebruik van een soort kliksysteem, waarbij je een metalen pinnetje door een gaatje in het rubberen bandje drukt. Je moet het pinnetje redelijk hard aandrukken om in het bandje te klikken, maar dit zorgt er wel voor dat het bandje niet zomaar los gaat.

Xiaomi-Mi-Band-3-review-5

Functies
Toen wij de Mi Band 3 ontvingen stond die standaard ingesteld op het Chinees. Wanneer je verbinding maakt met je smartphone en deze staat ingesteld op het Engels dan wijzigt de Mi Band 3 automatisch naar de Engelse taal. Als je telefoon echter staat ingesteld in het Nederlands, dan blijft het menu van de Mi Band 3 gewoon in het Chinees. Wij hebben via een onofficiële update dit probleem kunnen oplossen, alhoewel ik persoonlijk mijn smartphone in het Engels gebruik. Vermoedelijk zal een toekomstige update dit probleem oplossen.

Xiaomi-Mi-Band-3-review-2

De Mi Band 3 beschikt grotendeels over dezelfde functies als de Mi Band 2. Zo kun je je hartslag meten, je stappen tellen, je slaappatroon bijhouden en notificaties ontvangen. Al deze gegevens worden opgeslagen in de Mi Fit App op je telefoon. Over deze app hebben wij uitgebreid gesproken in onze Mi Band 2 review. We raden aan om deze review eens te lezen. Het meten van de hartslag en het registreren van de stappen werkt erg accuraat.

Beide fitnesstrackers hebben een lange accuduur van een aantal weken. Ook zijn beide toestellen waterdicht. Met de Mi Band 3 kun je echter duiken tot maar liefst 50 meter diep, terwijl de Mi Band 2 een standaard IP67 bescherming heeft (30 minuten in 1 meter diep water). Ook maakt de Mi Band 3 gebruik van de stabielere Bluetooth 4.2, inplaats van Bluetooth 4.0.

Xiaomi-Mi-Band-3-review-4

Er zijn een aantal nieuwe functies beschikbaar op de Mi Band 3, waaronder de mute-functie. Hiermee kun je je smartphone rechtstreeks vanaf de Mi Band 3 op stil zetten. Ook is er een stopwatch aanwezig.

Is de Xiaomi Mi Band 3 beter dan de Mi Band 2?
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal redenen om voor de Mi Band 3 te kiezen inplaats van de oudere Mi Band 2. Zo heeft de Mi Band 3 een groter scherm, dat in tegenstelling tot de Mi Band 2 ook nog eens aanraakgevoelig is. Dit scherm is erg duidelijk, alhoewel het scherm moeilijk leesbaar is in direct zonlicht. Ook is de Mi Band 3 beter bestand tegen water en is de Bluetooth-verbinding stabieler. Als laatste krijg je nu meer informatie over binnenkomende notificaties en heeft de fitnesstracker een nieuw design gekregen. Uiteraard is het uiterlijk van een wearable erg persoonlijk en zullen sommige mensen de Mi Band 2 mooier vinden.

De Mi Band 3 is dus op verschillende punten beter, terwijl de fitnesstracker niet veel duurder is dan zijn voorganger. Zo kun je de Mi Band 3 hier namelijk al kopen voor slechts €25. De Mi Band 2 is momenteel overigens in de aanbieding voor €17.

Conclusie (voordelen/nadelen)
Zeer compacte en makkelijk te bedienen fitnesstracker. We ontvingen de Chinese versie, maar dit was via een omweg makkelijk om te zetten naar Engels. Werkt keurig, na koppelen met de telefoon en de Mi app, waarin de data wordt bijgehouden en geregistreerd. De Mi Band 3 heeft een lange werkingsduur en diverse instelmogelijkheden. Het aanraakscherm reageert vlekkeloos en direct.

Voordelen
– compact en comfortabel
– waterdicht
– duidelijk en gevoelig touchscreen
– lange accuduur

Nadelen
– de meegeleverde horlogeband is lastig te ‘locken’, maar zit eenmaal vast ook goed vast
– staat standaard op het Chinees. Gelukkig eenvoudig aan te passen

Wil je de Xiaomi Mi Band 3 kopen, dan kun je gebruikmaken van de tijdelijke aanbieding op GearBest, waar de fitnesstracker de komende dagen slechts €25 kost.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.