Review Plantronics BackBeat Fit 305

Plantronics-BackBeat-Fit-305-reviewOp Androidics.nl testen wij regelmatig de nieuwste headsets waarover wij vervolgens ons oordeel geven in een review. Deze week kijken we naar de BackBeat Fit 305 van Plantronics, een degelijke in-ear Bluetooth-headset voor sporters.

Inhoud
Plantronics-BackBeat-Fit-305-review-1Mensen die onze site al wat langer lezen weten dat wij bij elke review even snel naar de inhoud van de verpakking kijken. In de verpakking van de BackBeat Fit 305 vinden we de headset, extra earbuds, een usb-kabel, een opbergzakje en een gebruikershandleiding. De USB-kabel kan worden gebruikt om de headset mee op te laden. De extra earbuds zorgen ervoor dat de headset comfortabel zit, ook wanneer je een groter of kleiner oorkanaal hebt.

Plantronics BackBeat Fit 305
Bij de review van een headset kijken we naar drie dingen: de bouwkwaliteit, de geluidskwaliteit en de functies van een headset. Daarom delen we dit review op in deze drie onderdelen.

Bouwkwaliteit / Vormgeving
De bouwkwaliteit, de gebruikte materialen en de vormgeving van een headset zijn erg belangrijk als je de headset lang en comfortabel wilt gebruiken. Gelukkig heeft Plantronics bij het maken van de BackBeat Fit 305 hiermee rekening gehouden.

Plantronics-BackBeat-Fit-305-review-2

De BackBeat Fit 305 heeft een minimalistisch design met zeer kleine oordopjes en weegt slechts 14 gram. Op de oordopjes kunnen verschillende formaten earbuds worden geplaatst, zodat de oordopjes comfortabel in ieder oor passen en de oorkanalen goed afgesloten worden. Doorat de oordopjes erg licht zijn en niet ver uit je oor steken, zit de headset comfortabel en vallen de oordopjes niet makkelijk uit je oor.

Wij zien altijd graag dat een headset voor een deel uit metaal of aluminium bestaat, want dit geeft een stevige en luxe uitstraling. De BackBeat Fit 305 bestaat voor het grootste gedeelte echter uit plastic. Zo heeft de headset plastic oordopjes en een plastic bedieningspaneeltje. Toch voelt het geheel stevig aan. Dit komt mede door de gevlochten kabel, die een beetje aanvoelt als een stevige schoenveter. Je kunt de kabel behoorlijk hard aantrekken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over eventuele scheurtjes.

De kabel is overigens voorzien van een reflecterend materiaal die voor extra zichtbaarheid in het donker moet zorgen. Dankzij de dikte van de kabel komt deze niet in de knoop te zitten wanneer je de headset in het opbergzakje of je broekzak stopt.

Plantronics-BackBeat-Fit-305-review-4

Aan de kabel zit een clipje. Het is de bedoeling dat je deze vastklemt aan je shirt zodat de headset op zijn plaats blijft zitten, ook wanneer je de headset tijdelijk niet gebruikt.

Het bedieningspaneeltje is naar onze mening iets aan de te grote kant. De oordopjes hebben namelijk een heel minimalistisch design, waar zo’n dikkere bedieningspaneel dan niet goed bij past. Ook zit het oordopje in het linkeroor iets comfortabeler dan het oordopje in het rechter oor vanwege het gewicht van het bedieningspaneel. Het is overigens wel logisch dat het paneel wat groter is, omdat hier de accu en de usb-aansluiting in zitten verwerkt. In de minimalistische oordopjes is hiervoor namelijk geen ruimte.

Plantronics-BackBeat-Fit-305-review-3

Wat we dan wel weer leuk vinden is de afwisseling van de kleuren in headset. Zo is de headset aan de ene kant van het paneel met zwarte tinten afgewerkt, terwijl de andere kant vooral uit grijze tinten bestaat. De BackBeat Fit 305 is overigens ook verkrijgbaar in de kleuren combinaties grijs/groen, grijs/rood en donker/lichtblauw.

Geluidskwaliteit / Functies
De BackBeat Fit 305 levert kwalitatief goed geluid, iets dat onder andere te danken is aan de goed afsluitende oordopjes. De oordopjes blokkeren namelijk geluid van buitenaf, waardoor er een diep en rijk geluid overblijft. De oordopjes produceren een prima Bass-geluid dat voor de doorsnee gebruiker meer dan voldoende is. De balans tussen de Bass en de mid-tonen zijn goed op elkaar afgesteld.

Het volume kan erg luid en kan via het bedieningspaneel worden aangepast. Je kunt ongeveer 6 uur naar muziek luisteren voordat de headset weer aan de lader moet. Het volledig opladen van de BackBeat Fit 305 duurt ongeveer 2 uur.

Plantronics-BackBeat-Fit-305-review-5

De bediening van de BackBeat Fit 305 werkt vrij eenvoudig. Je kunt de pairing-mode activeren door de aan/uit-knop op het bedieningspaneel 4 seconden in te drukken. Een knipperend led-lampje geeft aan dat de pairing-mode is geactiveerd. Vervolgens zal je de headset worden weergegeven in de Bluetooth-instellingen op je telefoon. Klik in de instellingen op “PLT BBFIT300 Series” om verbinding te maken met de headset. Je kunt overigens met meerdere apparaten tegelijk verbinding maken met de BackBeat Fit 305.

Met de ‘+’ en ‘-‘ knoppen kun je naast het volume ook naar het volgende of vorige nummer gaan door de knop 2 seconden ingedrukt te houden. Muziek pauzeren kan met de aan/uit-knop. De headset is ook uitgerust met een microfoon, waardoor je eenvoudig hands-free telefoongesprekken kunt voeren. Ook dit werkt prima. Tijdens mijn test kon de persoon aan de andere kant van de lijn niet horen dat ik een headset gebruikte.

Conclusie (Voordelen / Nadelen)
De Plantronics BackBeat Fit 305 is een zeer stevige en lichte headset die in leuke kleurencombinaties verkrijgbaar is. De oordopjes zitten comfortabel in de oren en sluiten de buitenwereld goed af. Ook de geluidskwaliteit is dik in orde. De bedieningspaneel is echter wat aan de grote kant. Het opbergzakje, de extra earbuds en het clipje aan de headset zijn handige extra’s. €99,99 is naar onze mening een eerlijke adviesprijs voor deze headset.

Voordelen
– goede bouwkwaliteit en licht in gewicht
– goede geluidskwaliteit
– comfortabel in oor en sluit goed af
– zweetbestendig

Nadelen
– iets te grote/zware bedieningspaneel

Je kunt de Plantronics BackBeat Fit 305 hier bestellen voor €99,99.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.