Review Qi Wireless Charging Oplaad Plaat

Review-Qi-Wireless-Charging-Oplaad-Plaat
Het was vroeger niet meer dan normaal dat een telefoon een draadje eraan had zitten. Ook internet kwam in het begin alleen maar door een draadje je huis binnen. Tegenwoordig lijkt alles draadloos te moeten. De computermuis is draadloos, toetsenborden zijn draadloos. Zelfs stereo’s kunnen tegenwoordig draadloos, waarbij muziek draadloos van je smartphone of tablet naar de stereo wordt gestreamd. Eigenlijk zijn kabels steeds overbodiger. Er is vooral vaak nog een kabeltje nodig om het apparaat van stroom te voorzien. Maar ook dat kan tegenwoordig anders. Met de Qi Wireless Charging Oplaad Plaat is het vanaf nu mogelijk je smartphone draadloos op te laden. We vonden dat natuurlijk een review waard, en die lees je hieronder.

Review-Qi-Wireless-Charging-Oplaad-Plaat-3

Inhoud
Zoals gebruikelijk kijken we eerst wat er in de verpakking zit. Het door MobileFun aangeleverde doosje van de wireless charger bevat uiteraard de oplader zelf, maar ook een power adapter, een power kabel en een kleine instructie handleiding. De Qi Wireless Charging Oplaad Plaat is gemaakt van wit plastic en het laadoppervlak is van zwart rubber. Het is belangrijk om te weten dat dit slechts de charger is. Er is ook nog een ontvanger nodig. Dit is de zogenaamde Qi Internal Wireless Charging Adapter. Deze adapter wordt in de telefoon geplaatst. Daarna ben je klaar om draadloos op te laden.

Qi
Wat houdt dit draadloos opladen nu eigenlijk in? Plat gezegd betekend dit, dat je je smartphone op een inductieplaatje legt. Deze inductieplaat duwt als het ware de energie in de wireless charging adapter in de telefoon. Hierdoor komt er dus power in de batterij, waardoor deze wordt opgeladen.

Qi is een universele standaard dat is vastgelegd door het Wireless Power Consortium. De technologie maakt het mogelijk om smartphones, tablets, mp3-spelers en vele andere apparaten draadloos op te kunnen laden. Het is net als Bluetooth en Wi-Fi een open-source standaard. Dit houdt in dat er geen verschillende kabels en accessoires nodig zijn.

Review-Qi-Wireless-Charging-Oplaad-Plaat-2

Heb je dus bijvoorbeeld de Qi Wireless Charger, dan ben je klaar. Je hoeft alleen nog je smartphone of ander apparaat uit te rusten met een speciale Qi adapter en elk apparaat kan dan draadloos worden opgeladen. Deze adaptor kan worden gebruikt met smartphones onder andere de Samsung Galaxy S3 en S4, Google Nexus 4, HTC Droid DNA, Sony Xperia Z1S en vele anderen.

Helaas is er voor de draadloos oplader nog wel een kabel nodig, want de oplader moet wel ergens stroom vandaan halen uiteraard. Hierdoor vervang je min of meer de oplaadkabel van je smartphone voor de kabel van de Qi Wireless Charing Oplaad Plaat. Misschien is het in de toekomst mogelijk om echt draadloos op te laden, waarbij je je telefoon dus gewoon in je broekzak kunt laten of op een willekeurige plek neerlegt.

Review-Qi-Wireless-Charging-Oplaad-Plaat-4

Kwaliteit
De Qi Wireless Charging Oplaad Plaat is nog geen centimeter dik en ook de wireless charging adapter heeft maar een dikte van slechts 2 millimeter. De adapter maakt je telefoon dus wel iets dikker, maar dit is een acceptabele marge. De charger kan worden aangesloten aan het net, maar ook aan je laptop dankzij de USB-uitgang van de kabel.

De adapter ligt, in het geval van de Galaxy S3, bovenop de batterij. De achterkant van de telefoon ligt er stevig op. Als je zeker weet dat je de adapter er voor altijd op wilt houden, kun je een plaklaagje tevoorschijn toveren door er een soort stickertje af te trekken. Nu kun je dus de adapter op de batterij van je telefoon monteren.

Het plastic, waarvan de charger is gemaakt, voelt enigszins goedkoop aan. Maar misschien ben ik wel teveel verwend met producten die van aluminium zijn gemaakt. De zwarte rubberen inductielaag zorgt voor grip op de smartphone, maar trekt tegelijkertijd ook stof aan. Met een vochtige doek is de stof gelukkig wel makkelijk te verwijderen.

Via de gewone kabel is in mijn geval de Galaxy S3 in 2 uur opgeladen. Dit duurt via de wireless charger wel een stuk langer. Dat is logisch, vanwege de manier van opladen. De inductieplaat kan simpelweg niet genoeg stroom aanvoeren om de telefoon even snel op te laden als met een kabel.

In de tests kwam naar voren dat het met de Qi Internal Wireless Charging Adapter ongeveer 4,5 uur duurt om de batterij van 0 naar 100% op te laden. Het maakt daarbij niet uit of je de charger rechtstreeks heb aangesloten aan het stopcontact, of via een stekkerdoos. Moet je de telefoon dus overdag opladen, houdt er dan dus rekening mee dat dit langer duurt dan normaal.

Review-Qi-Wireless-Charging-Oplaad-Plaat-5

Conclusie (voordelen/nadelen)
Voor zo’n €60 ben je klaar om met de Qi standaard, je telefoon draadloos op te laden. Is het dat waard? Persoonlijk vind ik het niet ingewikkeld om mijn telefoon aan de kabel te hangen. Bovendien doe ik dit vooral wanneer ik ga slapen. Maar voor mensen die hun telefoon veel gebruiken en dus snel door de batterij heen zijn, kan deze wireless charger de oplossing zijn om de hele dag door, je batterij van energie te voorzien.

Je legt de smartphone er eenvoudigweg op en de rest gaat vanzelf. Wordt je gebeld of heb je de telefoon voor iets anders nodig, dan pak je hem simpelweg op. Het is in ieder geval geen gedoe meer met een kabel die je steeds in je telefoon moet stoppen en er weer uit moet halen.

Review-Qi-Wireless-Charging-Oplaad-Plaat-6

Uiteindelijk lijkt deze vorm van draadloos opladen een soort van tussenstap. Het wachten is op een manier om op afstand apparaten te kunnen voorzien van stroom. Het is nu vooral erg leuk om op deze manier je telefoon op te laden. Het heeft iets magisch. Nu ik de Qi Wireless Charging Oplaad Plaat een tijdje heb mogen gebruiken, moet ik bekennen dat ik mijn Galaxy S3 er voortdurend opleg. De oplaadkabel is in ieder geval opgeborgen.

Voordelen

– dun, licht en compact design
– makkelijk aan te sluiten
– neemt weinig ruimte in op bijv. je bureau
– gemak van opladen
– handige montage van de adapter

Nadelen
– nog altijd een kabel voor de charger nodig
– maakt de telefoon ietsje dikker
– het rubberen oppervlak vangt snel stof
– opladen van de telefoon duurt langer

Prijs: 
Qi Internal Wireless Charging Adapter voor Samsung Galaxy S3 €24,99
Qi Wireless Charging Oplaad Plaat Wit/Zwart €30,99 (normaal €36,99)

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

5 Reacties

 1. ben zegt:

  wordt dus een probleem voor toestellen die niet open kunnen worden gemaakt om de batterij eruit te halen. ik wacht wel op de charger die van bluetooth gebruik maakt. is er dacht ik al maar nog alleen in de USA.

 2. Eric Eissens zegt:

  Ben, dat klopt. In het review wordt bijvoorbeeld ook gelinkt naar echt draadloos opladen. De verwachting is dat in 2015 de eerste apparaten op die manier opgeladen kunnen worden. Lees dit artikel maar eens: http://www.psfk.com/2013/09/wireless-wifi-charger.html#!vAmaR

 3. marco zegt:

  Gaaf dat Qi laden, en op internet kwam ik ook een andere Qi lader tegen.
  http://www.s-charger.nl/draadloos-opladen.html
  Wat vinden jullie daarvan?

 4. sasch zegt:

  Weet iemand of je de lader ook samen 1 apperaat kan opladen? Voor extra snel laden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *