Android 10 Officieel: Dit Is Er Nieuw

Android-10Google heeft gisteren Android 10 officieel aangekondigd en uitgebracht voor het grote publiek. Android 10 brengt een hoop vernieuwingen met zich mee die wij hieronder even op een rijtje hebben gezet.

Een van de grootste toevoegingen is een systeembreed donker thema. Er is steeds meer vraag naar donkere thema’s, omdat dit prettiger is voor de ogen en minder energie vraagt van de accu, en dus voor een langere accuduur zorgt. Google heeft al verschillende Google-apps voorzien van een donker thema, maar nu is dus een vergelijkbaar uiterlijk toegevoegd aan het gehele besturingssysteem.

Android-10-donker-thema

Google heeft ook ondersteuning voor smartphones met een vouwbaar scherm toegevoegd. We wachten nog steeds op de release van de Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X, maar het ziet er toch echt naar uit dat in de toekomst steeds meer opvouwbare smartphones op de markt zullen verschijnen. Google heeft er voor gezorgd dat Android standaard ondersteuning heeft voor dergelijke toestellen, wat het voor fabrikanten een stuk eenvoudiger maakt om Android geschikt te maken voor hun opvouwbare smartphone. Dankzij de ondersteuning past het formaat van apps zich automatisch aan zodra je het scherm van de smartphone openklapt.

Android-10-opvouwbare-smartphone

Google heeft ook voor het eerst officiële ondersteuning voor 5G toegevoegd, de nieuwe technologie voor veel sneller mobiel internet. In Nederland is het netwerk nog niet geoptimaliseerd voor 5G, maar in landen als Zuid-Korea is 5G al heel normaal. Waarschijnlijk zal in 2020 de eerste publieke 5G-verbinding worden aangelegd in Nederland.

Een andere nieuwe feature is Smart Reply, waarbij de smartphone zelf suggesties geeft voor mogelijke antwoorden op berichten in je notificaties. App ontwikkelaars hoeven de functie niet zelf toe te voegen.

Android-10-Smart-Reply

De veegbewegingen om Android te bedienen zijn ook aangepast. Zo veeg je nu omhoog om terug te gaan naar de homescreen en met een veeg naar rechts ga je één stap terug. Waarschijnlijk zal het even wennen zijn om aan deze nieuwe navigatie te wennen, tenzij je iOS gewend bent.

Privacy is altijd een groot onderwerp van discussie geweest onder smartphonegebruikers. Gelukkig heeft Google nieuwe privacyfuncties toegevoegd in Android 10. Zo is het nu mogelijk om toestemmingen die je aan apps geeft te beperken tot de tijd waarin je de app gebruikt. Daarnaast krijgen apps niet langer toegang tot gevoelige informatie zoals het IMEI en serienummer van je telefoon of het MAC-adres van je verbinding.

Verder zijn er nieuwe camera features toegevoegd. Zo is er nu officieel ondersteuning voor het zogeheten bokeh-effect. Hierdoor kunnen andere apps nu foto’s met onscherpte maken, waarbij informatie over de diepte van een foto deel uitmaakt van de metadata. Op deze manier kan een fotobewerkings-app eenvoudig scherpte wijzigen. Ook is Live Caption toegevoegd, waarmee media die op een apparaat wordt afgespeeld ondertiteld worden. Als laatste is Android 10 beter in staat om audio op te nemen die door andere apps worden geproduceerd. Dit is onder andere handig voor mensen die livestreamen.

Net als elke nieuwe Android-versie brengt Android 10 verder stabiliteits- en snelheidsverbeteringen met zich mee. De Android 10 update is nu al beschikbaar voor de Pixel (XL), de Pixel 2 (XL), de Pixel 3 (XL) en de Pixel 3a-reeks.

via [AW]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.