NPO Past NPO Start-app Aan Na Ophef Over Verzamelen En Delen Kijkgedrag

npo-startMet de NPO Start-app is het mogelijk om gemiste uitzendingen terug te kijken. Het blijkt echter dat de app ook het kijkgedrag van gebruikers verzamelt en deze gegevens vervolgens deelt met adverteerders. Deze handeling zorgde voor ophef op social media, waardoor NPO nu heeft laten weten dat gebruikers binnenkort zelf kunnen aangeven of ze wel of niet hun gegevens willen delen.

Momenteel moeten gebruikers instemmen dat hun kijkgedrag met adverteerders wordt gedeeld, anders kunnen ze geen gebruik maken van de app. Onder deze gegevens vallen ook de ip-adres en de locatie van de gebruiker. Volgens digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is dit in strijd met de wet. Zo schrijft Bits of Freedom-onderzoeker David Korteweg het volgende:

Je toestemming wordt dus afgedwongen. Op deze manier is je ‘toestemming’ natuurlijk een wassen neus. Want van in vrijheid gegeven toestemming, zoals vereist wordt door de wet, is hier geen sprake.

NPO heeft besloten om een update uit te brengen, nu er ophef is ontstaan over het verplicht verzamelen van de gebruikersgegevens. Na de update krijgen gebruikers zelf de keuze over het delen van hun data. “Maar dat is technisch ingewikkeld en kost tijd; hoelang dat gaat duren is op dit moment nog niet duidelijk“, aldus een woordvoerder van NPO. Het is dus nog onduidelijk wanneer deze update zal worden uitgerold.

via [rtlnieuws]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.