Afschaffing Van De Anonieme Herlaadkaart Om Criminaliteit Op Te Sporen

Prepaid-SIMkaartenIn België zijn prepaid simkaarten nog steeds populair, zo’n 40% van de mobiele gebruikers is in het bezit van een herlaadkaart. Momenteel is er sprake van een mogelijke afschaffing van anonieme herlaadkaarten en dit stuit op weerstand.

Registratie van een prepaid simkaart
Uit een onderzoek van de Nederlandse organisatie achter Prepaidsimkaarten.be over het gebruik van prepaid diensten, is naar voren gekomen dat prepaid simkaarten voor een klein percentage gebruikt worden voor criminele doeleinden. Omdat je een herlaadkaart anoniem kunt gebruiken is het voor de politie lastig om onderzoek te doen naar mogelijke criminele activiteiten en kunnen dergelijke personen moeilijk opgespoord worden. In Nederland is er daarom al eerder sprake geweest van een verbod op anonieme prepaid simkaarten. Naast een prepaid simkaart wordt een prepaid telefoon ook vaak anoniem gekocht omdat deze bijvoorbeeld verkocht worden op de zwarte markt, in kleine winkels die niet geregistreerd staan. De Nederlandse politie vindt daarom dat registratie van een prepaid telefoon of prepaid simkaart verplicht moet worden, maar tot op heden is dit nog niet in de praktijk gebracht. Dit komt onder andere omdat telefoon providers niet zitten te wachten op een verplichte registratie. Naar inschatting zal een verplichte registratie zorgen voor een daling in de verkoop van het aantal simkaarten.

Afschaffing
Ook in België is er sprake van de afschaffing van anonieme herlaadkaarten om criminaliteit tegen te gaan. Herlaad kaarten hoeven niet volledig afgeschaft te worden, maar er moet wel meer transparantie in komen vinden ministers Alexander De Croo en Koen Geens. Wanneer het niet meer mogelijk is om een prepaid simkaart anoniem aan te schaffen wordt het makkelijker om mensen op te kunnen sporen. Staatsecretaris Bart Tommelein is tegen de afschaffing, omdat er veel mobiele gebruikers in België een herlaad kaart hebben en de kaart vaak wordt gebruikt omdat andere mogelijkheden duurder zijn.

Waar is onze privacy gebleven?
Er is meer weerstand tegen de verplichting van het registreren van een prepaid simkaart omdat de overheid al (bijna) alles van ons weet en overal achter kan komen. Door een toename in ons (mobiele) online gebruik is makkelijk te achterhalen waar wij ons mee bezig houden en waar wij ons bevinden. Je zou kunnen zeggen dat mensen die zich niet met criminele activiteiten bezighouden niks te vrezen hebben, maar dit betekent aan de andere kant wel dat persoonlijke gegevens voor het oprapen liggen.

Een herlaadkaart is vaak goedkoper
Herlaadkaarten worden natuurlijk niet alleen aangeschaft om anoniem mee te bellen, veel vaker is de reden om voor prepaid te kiezen het feit dat je nergens aan vast zit en het goedkoper is. Je hebt geen maandelijkse kosten en je zit niet vast aan een 1-jarig of 2-jarig contract met de provider. Een herlaad kaart wordt ook vaak gebruikt om naar vrienden of familieleden in het buitenland te bellen omdat de tarieven dan goedkoper zijn. Tevens wordt een prepaid simkaart voor zakelijke doeleinden gebruikt. In dit geval worden er vaak twee simkaarten gebruikt, eventueel in combinatie met een dual sim telefoon, een prepaid simkaart voor zakelijk gebruik en een simkaart met abonnement voor privacy doeleinden. Omdat veel mensen gesteld zijn op hun privacy en herlaadkaarten voor de meeste mensen niet voor criminele doeleinden worden gebruikt blijft de afschaffing ervan een groot discussiepunt.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.