EU Klaagt Google Aan Om Machtsmisbruik

Google Android ChromeVoor de tweede keer in twee jaar tijd heeft de Europese Commissie Google aangeklaagd vanwege machtsmisbruik. Volgens de EU is er sprake van oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android.

Door Android standaard te voorzien van de Chrome browser en Google’s eigen zoekmachine, zorgt Google voor oneerlijke concurrentie met makers van andere zoekmachines en browsers. Dit laat de Commissie weten in een ‘mededeling punten van bezwaar’.

80 procent van de smartphones in Europa draait op Android. Door standaard eigen apps en diensten mee te leveren belemmert Google concurrentie op de “bredere mobiele markt“, aldus de Commissie. Eurocommissaris Margrethe Vestager ziet onder andere problemen met de licenties die Google met smartphonefabrikanten sluit. Zo mogen fabrikanten die smartphones met Google-diensten verkopen, geen smartphones op de markt brengen met een andere versie van Android zonder deze Google-diensten.

Het is een van mijn prioriteiten dat consumenten toegang hebben tot een breed scala aan innovatieve mobiele platformen, producten en diensten“, aldus Vestager.

De mededeling van de Commissie is de voorlopige conclusie die volgt op een mededingingsonderzoek. Wel kan het nog jaren duren voordat de zaak helemaal wordt afgesloten. Dit kan bijvoorbeeld met een schikking of boete. In theorie kan Google een boete krijgen tot maximaal 10 procent van de totale jaaromzet. De jaaromzet in 2015 was 75 miljard dollar.

Google-advocaat Kent Walker ontkent de beschuldigingen en wijst er op dat het niet verplicht is om Google-apps mee te leveren op Android-toestellen. Zo heeft Amazon bijvoorbeeld al meerdere apparaten op de markt gebracht met een eigen Android-versie. Volgens Walker houdt het verdienmodel van Android “de kosten voor fabrikanten laag en hun flexibiliteit hoog“. Android is ook “goed voor concurrentie en goed voor consumenten“.

via [nu.nl]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.