VPN-gebruik Neemt Toe Onder Android-gebruikers

VPNAndroid-gebruikers installeren steeds vaker een VPN-applicatie op hun Android-toestel. Een van de belangrijkste redenen waarom men en masse terugvalt op een VPN-verbinding is om de privacy te beschermen. Een VPN leidt het internetverkeer om via een externe server, en gebruikers krijgen hierbij een nieuw IP-adres toegewezen (het IP-adres van de VPN-server). Het echte IP-adres van de gebruiker wordt hierbij verborgen. Hierdoor kan dit IP-adres niet meer gebruikt worden door externe partijen om internetgebruikers te identificeren. Ook wordt het dataverkeer versleuteld, zodat het niet meer te kraken en te onderscheppen valt. Een VPN garandeert dus een bepaalde mate van anonimiteit en veiligheid op het internet. Dit verklaart tegelijkertijd de stijgende populariteit van het fenomeen VPN, daar we leven in tijden waarin bedrijven en overheden massaal data van burgers verzamelen.

Hoe beschermt een VPN de privacy van gebruikers precies?
Er wordt hedendaags op grote schaal geregistreerd wat mensen doen op het internet, en deze registratie leunt voor het leeuwendeel op het registreren van het IP-adres van gebruikers. Overheden, hackers, internetproviders en de websites die we bezoeken kunnen onze digitale stappen volgen middels dit IP-adres. Maar als er een VPN-verbinding tot stand wordt gebracht, en we als internetgebruiker het IP-adres van de VPN-server aannemen, dan verdwijnt ook de mogelijkheid ons nog langer te identificeren middels ons eigen, echte IP-adres. De websites die we bezoeken als we verbonden zijn met de VPN zien het nietszeggende IP-adres van de VPN-server. Vaak wordt ditzelfde IP-adres door duizenden VPN-gebruikers gedeeld, en is het onmogelijk dit nog te koppelen aan een individuele gebruiker.

Daarnaast houden de meeste VPN-aanbieders ook geen gegevens bij over welke klant welke VPN-server heeft gebruikt op een bepaald tijdstip, of welke websites er bezocht zijn tijdens een sessie. Dit noemt men een ‘zero-logs policy’. Dit betekent dat ook de VPN-aanbieders zelf niet kunnen zien wat hun klanten doen op het internet als ze verbonden zijn met een VPN-server. Een VPN garandeert in deze gevallen dus dat een gebruiker kan downloaden, surfen en streamen in complete anonimiteit.

Hoe vergroot een VPN de veiligheid van gebruikers?
Een tweede belangrijke component van een VPN is de encryptie. Er wordt een beveiligde tunnel aangelegd, waarbij het internetverkeer wordt versleuteld door de VPN-server. Alle verstuurde én ontvangen data wordt onderworpen aan deze encryptie. Deze versleutelde data is zeer goed beveiligd en moeilijk te kraken voor bijvoorbeeld het boevengilde en overheden. Dit betekent ook dat men zorgeloos gebruik kan maken van openbare wifi-netwerken. Zelfs als dit onveilige netwerken blijken te zijn waarbij een hacker informatie tracht buit te maken, dan zijn gebruikers veilig door de versleuteling en encryptie.

Welke VPN kiezen voor Android?
Er is inmiddels keuze uit wel honderden VPN-diensten. Bij de keuze voor een VPN is het belangrijk te letten op de snelheid, stabiliteit en locatie van de servers. Ook is het goed een dienst te kiezen met degelijke klantenondersteuning, goed encryptie en een no-logs beleid. Veel kwalitatieve VPN-diensten zijn betaalde diensten, maar er bestaan ook goede gratis VPN-aanbieders die een geschikte applicatie aanbieden voor Android. Voor wie een betrouwbare gratis VPN-service zoekt die goed werkt op Android, is er een overzicht te vinden op: https://www.vpngids.nl/artikel/vijf-gratis-vpn-services/
Deze gratis VPN-diensten bieden een degelijke mate van veiligheid. Het feit dat ze gratis zijn betekent dat ze wel enkele beperkingen hebben, bijvoorbeeld een datalimiet of beperkte functionaliteiten. Mochten deze beperkingen onoverkomelijk zijn, dan is er altijd de mogelijkheid over te stappen op een betaalde VPN-dienst.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.