5x hoe Google Home en je smart home samenwerken

Google-Home-speakersGoogle Home is in de Verenigde Staten al enige tijd verkrijgbaar, sinds oktober 2018 is deze slimme speaker én virtuele assistent ook leverbaar in het Nederlands taalgebied. Je kunt overigens sinds afgelopen zomer al Nederlandstalige spraakopdrachten geven. Google Home is best een slim apparaat, toch zul je meer smart home apparaten nodig hebben om er de maximale potentie uit te halen. Hier zijn alvast vijf handige functies voor Google Home in combinatie met een smart home.

Wat is Google Home?

Google Home bestaat uit een aantal slimme speakers die naast geluidsweergave ook geluid kunnen opnemen. De luidsprekers wordt verbonden met het internet netwerk in huis, de bediening gaat via spraakherkenning of met de app voor smartphones en tablets. Naast muziek laat Home je meerdere apparaten in huis bedienen. In combinatie met bijvoorbeeld een Somfy smart home systeem is het mogelijk om tientallen slimme apparaten met elkaar te verbinden waarbij Home het centrale aanspreekpunt is. Je bent daarbij niet beperkt tot één ruimte, je kunt namelijk de Google Home, Home Mini en Home Max in meerdere ruimtes plaatsen, zodat je overal in huis gebruik kunt maken van de functionaliteit. Met een Google Chromecast of een ander apparaat dat werkt met het Google Cast protocol kun je ook andere luidsprekers of de televisie bedienen door “Hey Google” of “OK Google” hardop te zeggen en vervolgens een spraakcommando te geven. 

Wat kun je met Google Home?

Laten we beginnen met vijf mogelijkheden die het leven in huis wat eenvoudiger kunnen maken:

1. Lampen bedienen

Er komen steeds meer slimme lampen op de markt zoals de populaire Philips Hue serie of de IKEA TRÅDFRI serie. Je kunt deze lampen via een app bedienen of automatisch laten inschakelen, met Google Home kun je de lampen handsfree bedienen. Zo kun je de lampen in- en uitschakelen, dimmen of van kleur laten veranderen. Dat kan heel praktisch zijn als je met vieze handen in de keuken staat en de verlichting wat feller wilt laten branden. Niet alle slimme lampen en hubs werken met Home, controleer vooraf of de Google luidsprekers ook ondersteunt worden.

2. Verwarming bedienen

Ook slimme thermostaten maken een opmars, naast gebruiksgemak kun je er ook energie en geld mee besparen door de thermostaat de temperatuur in huis te laten regelen. Met een Home speaker kun je de verwarming in de badkamer vanuit de slaapkamer inschakelen door een spraakcommando in te spreken. Terwijl je nog even omrolt zal de badkamer lekker voorverwarmd worden. Je kunt zo van ruimte naar ruimte de verwarming met spraak in- en uitschakelen, mits de thermostaat en de CV dit ondersteunt. Zo is iedere ruimte altijd op de juiste temperatuur, terwijl je niet meer energie verbruikt dan nodig is. 

3. Muziek spelen

Met een slimme luidspreker is het vanzelfsprekend dat je ook naar muziek wilt luisteren. Met name de grote Home speaker levert een goede audio kwaliteit, de mini is meer geschikt voor de keuken dan voor de huiskamer. Naast YouTube Music, de muziekdienst van Google, kun je ook Spotify bedienen via de slimme speakers. Start een playlist met jouw favoriete nummers en vraag om muziek van een specifieke artiest. Je bent overigens niet gebonden aan de Google luidsprekers, je kunt ook draadloze luidsprekers van andere fabrikanten bedienen. Controleer uiteraard vooraf of jouw favoriete speaker met Home werkt.

4. Zoeken op het internet

Het zou vreemd zijn als je met een product van Google niet op het internet kon zoeken, uiteraard is dat mogelijk. Zoeken met spraak wordt steeds beter omdat het zoekalgoritme dat Google toepast beter kan omgaan met natuurlijke spraak en zinsbouw. Je kunt dus gewoon in normale zinnen een vraag stellen en je krijgt direct een antwoord. De resultaten worden hardop gesproken door de luidspreker. De manier van communiceren met Home verloopt als een conversatie, waarbij je vervolgvragen kunt stellen. 

5. Apparaten met elkaar laten communiceren

Het aantal slimme Google apparaten is vooralsnog beperkt, gelukkig werkt het systeem met standaard protocollen wat het mogelijk maakt om ook apparaten van andere fabrikanten te bedienen. Wanneer je een Somfy smart home in huis hebt kun je naast Google Home ook apparaten van Philips, Honeywell of Sonos bedienen. Je kunt zelfs combinaties maken zoals de verlichting aan laten gaan zodra de elektrische rolgordijnen sluiten. Wanneer de standaard software hier niet in voorziet kun je dat regelen met IFTTT (If This Then That), een gratis app waarmee je een keten van evenementen aan elkaar kunt rijgen. Zo maak je de smart home nog slimmer! 

Google Home ondersteunt nog niet alle functies in de Nederlandstalige versie, er zullen waarschijnlijk binnenkort nieuwe mogelijkheden bijkomen.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.