“Google-medewerkers Luisteren Mee Via Google Assistent”

Google AssistentUit onderzoek van VRT blijkt dat Google-medewerkers via de Google Assistent meeluisteren naar gesprekken van de gebruikers. Soms horen de medewerkers zeer intieme en persoonlijke gesprekken.

Google geeft in zijn voorwaarden aan dat het bedrijf audiogegevens verzameld, maar er staat niet dat deze audiobestanden worden opgeslagen en vervolgens door medewerkers van Google worden afgeluisterd. Toch is dit wel het geval. Zo heeft een Google-medewerker aan VRT laten weten dagelijks geluidsfragmenten te analyseren. Ook heeft hij ongeveer 1000 audiobestanden met het Belgische journaal gedeeld. De medewerker is door Google ingehuurd om alle gesprekken te analyseren en uit te schrijven, om zo de spraakassistent te verbeteren.

Vaak gaat het om simpele fragmenten, zoals bijvoorbeeld “Hey Google, tot hoe laat is de Albert Heijn open?”, maar soms hoort de medewerker hele persoonlijke gesprekken, zoals een huishoudelijke ruzie.

Ik herinner mij een lang fragment waarbij ik het gevoel had dat er fysiek geweld aan te pas kwam, waarbij iemand hoorbaar echt in nood was met op de achtergrond veel gestommel. Een stresssituatie, veel beweging.

Er zijn ook verschillende Nederlandse geluidsfragmenten gedeeld. Het zou onder andere gaan om opgenomen telefoongesprekken. Op een ander audiobestand is een gesprek tussen een moeder en kind te horen, waarbij de moeder vraagt of het kind “nog een grote bek” heeft.

Geluidsfragmenten kunnen dus worden opgeslagen wanneer je “Hey Google” zegt, maar gebaseerd op de gelekte audiobestanden lijkt het er op dat de microfoon soms ook op de achtergrond meeluistert. De Google Assistent is aanwezig op je smartphone en op de Google Home speakers.

Google is niet de enige die meeluistert via de spraakassistent. Zo bleek eerder al dat Amazon ook meeluistert via de spraakassistent Alexa.

via [androidplanet]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.