Stopzetting Google Reader startpunt voor meer ‘persoonlijke’ readers

Feedly

 

Zoals iedereen waarschijnlijk gehoord heeft, stopt Google vanaf 1 juli met de Reader. Met deze Reader kun je RSS feeds lezen van bijvoorbeeld diverse kranten om zo snel de koppen te kunnen lezen. Het is een uitstekend middel om op de hoogte te blijven van diverse websites en hun artikelen snel te kunnen scannen in een overzichtelijk platform. Nu Google ermee stopt ontstaat er een niche in de markt, waar anderen graag gretig gebruik van maken. Zo lijkt Feedly voorlopig vooraan te staan in de wedloop aan alternatieven. Het bedrijf maakte bekend dat het zich openstelt voor andere applicaties. Dit betekent dat apps die voorheen draaiden op Google Reader, nu kunnen overschakelen naar Feedly als server. Deze apps als bijvoorbeeld Pulse waren er al om de saaie Google Reader meer visueel weer te geven.

Het voordeel van Feedly is dat men kan kiezen tussen diverse visuele weergaven en er kunnen gemakkelijk categorieën ingedeeld worden. Ook is het nieuw dat artikelen direct vanuit de reader gedeeld kunnen worden op sociale media.

Naast Feedly zijn er ook diverse andere bedrijven die feedlees diensten aanbieden. Zo lanceerde AOL afgelopen vrijdag zijn eigen reader in betaversie. Maar eerder kwamen ook Digg, Reeder en NewsBlur met readers die hét alternatief zouden moeten zijn.

Daarbij gaat het gerucht dat Facebook een reader wil ontwikkelen. Android Community meldt nu echter dat Facebook’s Reader niets te maken heeft met de aanstaande sluiting van Google Reader. De Facebook reader app schijnt al een jaar in ontwikkeling te zijn. Het zal eerder gaan lijken op een flipboard dan op een reader, door het handmatig bladeren op een smartphone. Maar belangrijker hier is dat de app in staat is om totale verhalen uit meerdere bronnen weet te halen. En deze vervolgens bindt aan verhalen die zijn gedeeld door vrienden. Eerder heeft Mark Zuckerberg gezegd dat hij met Facebook naar de best gepersonaliseerde krant in de wereld wil. Dat lijkt de weg die ze inslaan, met een focus op de mobiele lezer.

Waar bij diensten als Feedly het persoonlijke zit in het gebruikersgemak, wordt het nieuws door Facebook al voor u persoonlijk samengesteld. Is de vooraf samengestelde ‘persoonlijke’ krant wel de kant die we op willen? Of zit het persoonlijke juist in het feit, dat men zelf de vrijheid heeft om het nieuws samen te stellen en zelf te kiezen welke koppen ze uitgebreid gaan lezen?

Laura

Android liefhebber, creatieveling en gek op nieuwe handige apps! Ik schrijf graag over Android, heb je een leuke tip laat het me weten!

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.