Onderzoekers creëren micro batterij met 3D printer

geprinte_microbatterij

 

 

 

 

 

 

Stel je eens een computer voor die zo klein is dat ze door de menselijke bloedstroom kan. Toekomstmuziek? Het komt sneller dan u denkt, er is nu bijvoorbeeld een batterij ontwikkeld ter grootte van een millimeter. Deze is geprint met een 3D printer door een team van onderzoekers van de universiteiten Harvard en Illinois.  Een ontwikkeling die weer ongekende toepassingen en mogelijkheden biedt aan onder andere: nanorobots, medische implantaten, drones en camera’s.

De batterij ter grootte van een zandkorrel heeft dezelfde kracht, energiedichtheid en levensduur als die van smartphones en tablets. De 3D geprinte accu is een lithium-ion variant, een soort die veel gebruikt wordt voor commerciële batterijen. Vier jaar geleden is er ook een batterij geprint door onderzoekers uit Duitsland, deze versie leverde slechts 1,5 Volt en kan niet opgeladen worden.

De geprinte microbatterij van Harvard werkt met een nieuwe techniek. Ze bestaat uit twee delen die de vorm hebben van een kam. De tanden van deze twee ‘kammen’ worden in elkaar geschoven en functioneren als elektroden ter geleiding van elektriciteit. De onderzoekers hebben hiervoor een speciale 3D printer gemaakt die lijnen kan printen van 30 micrometer (0,03 millimeter) en gebruikten daarbij een speciale pasta, die eenmaal geprint direct stolt.

Laura

Android liefhebber, creatieveling en gek op nieuwe handige apps! Ik schrijf graag over Android, heb je een leuke tip laat het me weten!

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.