iFixit; hoe repareerbaar is jouw telefoon?

Een paar weken terug kwam de Phonebloks van de Nederlandse Dave Hakkens in de media. Een telefoon die makkelijk zelf te upgraden of te repareren is door simpelweg het betreffende onderdeel te vervangen. Een geniaal idee wat zeker zal aanslaan. Het kan echter nog even duren voordat deze goed en wel op de markt is. In de tussentijd kun je je telefoon repareren met behulp van iFixit. Het is een bedrijf dat reparatie onderdelen en gereedschappen voor smartphones verkoopt. En het publiceert op wiki gebaseerde reparatie handleidingen voor veel populaire toestellen.

galaxy-s4-ifixit-teardown-1

iFixit is vooral bekend om haar uitgebrachte stap-voor-stap handleidingen voor het demonteren van apparaten tot ze in hun kleinste componenten zijn teruggebracht. Telkens als er een lang verwachte smartphone of tablet op de markt komt, komt iFixit met een leuke informatieve en onderhoudende demontage van het apparaat.

Door de jaren heen heeft het bedrijf de smartphones gesorteerd naar een score voor hun repareerbaarheid. Volgens iFixit is een apparaat met de perfecte score, relatief goedkoop te herstellen, door een gemakkelijke demontage en een beschikbare service manual. Verder wordt er gekeken naar de moeilijkheid van het te openen apparaat, de sluitingen in het toestel en de complexitieit van het vervangen van onderdelen.

De beste scores met een 9 (schaal 1 op 10) waren voor de wat oudere apparaten van Motorola, de Droid Bionic en de Atrix 4G, welke een modulaire ontwerp en gemakkelijk vervangbare batterij hebben. Zo zie je dat modulariteit niet eens zo’n gek idee is als je die afvalberg wil verkleinen.

Samsung blijkt het ook vrij goed te doen in de testen, alle recente vlaggenschil telefoons scoren een 8. Aan de onderkant zit de HTC One, die slechts een 1 presteert. Het apparaat is ‘vrijwel onmogelijk’ te openen zonder het te beschadigen.

Hoe belangrijk vinden jullie de repareerbaarheid van een telefoon?

 

Redactie

Op de redactie bieden we alle schrijvers bij Androidics de kans om algemeen nieuws over Android te plaatsen. Wil je onze redactie versterken? Mail dan naar omiwebdesigninfo[at]gmail.com

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.