Review Jabra Vega

Jabra-Vega-Review-4Het Deense bedrijf Jabra heeft al vele muziekproducten op de markt gebracht. Het merk staat voor kwaliteit en een mooi design en daarom zijn producten van Jabra niet de goedkoopste. Toch is Jabra veelal goedkoper dan de absolute topmerken, terwijl ze wel bijna dezelfde hoogwaardige producten leveren. Zo zijn ze een geduchte tegenstander voor bijvoorbeeld Bose. Met name de Jabra Vega biedt wat weerstand. De Vega is geen goedkope koptelefoon, maar wel eentje met een paar hele fijne eigenschappen.

Inhoud
Jabra-Vega-Review-2
De luxe box waarin de Jabra Vega geleverd wordt presenteert de koptelefoon op een mooie manier. Eerst komt de box uit een dunne kartonnen hoes. Dan gaat de deksel van de box en pas daarna zie je de Vega. Onder de Vega ligt een aantal accessoires. Zo krijg je een AAA-batterij, een oranje 3,5mm naar 3,5mm snoer, een vliegtuigadapter, een handleiding en een beschermhoes.

Design
Van Jabra mag je altijd een mooi design verwachten. Van elk product. Ook de Vega is een lust voor het oog. Voor de gamers onder ons haal je met de Vega een strakke en stoere koptelefoon in huis. Maar ook de gewone muziekliefhebber zal erg goedkeurend naar de Vega kunnen kijken. De oorschelpen zijn van leer voorzien, voor een zachte afwerking. De voering is van een oranje stof. Ook de tekst aan de buitenkant van de oorschelpen is in de kleur oranje. Voor de rest is de Vega vooral zwart en donkergrijs.

Jabra-Vega-Review-3

De Vega is stevig maar toch flexibel. Het is niet de lichtste koptelefoon, maar voelt toch goed op je hoofd, al had de hoofdband iets zachter gemogen. De oorschelpen zijn groot en vallen daardoor goed over je oren. Ook kunnen de oorschelpen gedraaid worden, zodat het geheel wat netter in de beschermhoes opgeborgen kan worden. De beschermhoes biedt bovendien ook nog ruimte voor de losse kabel, de vliegtuigadapter en eventueel een extra AAA-batterij. Erg fijn dus zo’n beschermhoes.

Jabra-Vega-Review-6

Beide oorschelpen hebben een in/uitgang voor de 3,5mm koptelefoonkabel. Zo kun je zelf kiezen welk in/uitgang je liever gebruikt tijdens het luister van muziek. De andere aansluiting kun je dan gebruiken om een tweede koptelefoon op aan te sluiten. Dit is een vrij unieke eigenschap van deze Vega. Zo kun je dus met z’n tweetjes naar muziek luisteren of genieten van een film, zonder daarbij andere mensen te storen.

Kwaliteit
Het mooie en stevige design is natuurlijk al een belangrijk onderdeel van de algehele kwaliteit. Maar de geluidskwaliteit is eigenlijk nog belangrijker. Dat is bij de Vega dik in orde. Er is een prima bass te horen en hoge en lage tonen klinken ook goed. Het geluid is helder en kan lekker hard.

Jabra-Vega-Review-8

De ruisonderdrukking van deze koptelefoon is indrukwekkend. Zo hoor je omgevingsgeluiden al zeer vaag door de Vega alleen al op te doen. De oorschelpen bedekken je oren zo goed dat de koptelefoon al erg dempend werkt. De zogenaamde Active Noice Cancellation (ANC) doet daar nog een schepje bovenop. Met een schakellaartje aan de rechter oorschelp schakel je deze functie in. Op deze manier kun je nog lekkerder luisteren naar je muziek. Een nadeel is dat er soms een lichte ruis te horen is als deze functie aanstaat. Maar het hangt wel af aan welk apparaat de Vega is aangesloten.

Jabra-Vega-Review-7

De rechter oorschelp heeft ook een knop waarmee je met één druk mee kunt luisteren met je omgeving. Deze functie heet ook wel Eavesdrop en werkt goed. Wat ik persoonlijk erg miste aan de Vega waren een paar volume-knoppen. Je moet het volume regelen via het apparaat waarop de Vega is aangesloten. En je sluit de koptelefoon dus aan op bijvoorbeeld een laptop of tablet, via de meegeleverde 3,5mm koptelefoonkabel. Daarmee heb je dus geen batterijen nodig om Vega te gebruiken, dus dat is een voordeel. Een nadeel hiervan is dat Vega geen Bluetooth heeft en dus niet draadloos te gebruiken is.

Conclusie (voordelen/nadelen)
De Jabra Vega is een prachtige koptelefoon om te zien. Het design is schitterend en de gebruikte materialen zijn stevig en toch soepel. De meegeleverde accessoires zijn precies genoeg. Vooral de opberghoes is ideaal. Je kunt hier zelfs de kabel, vliegtuigadapter en eventueel een extra batterij in kwijt.

Jabra-Vega-Review

Helaas mist de Vega volume-knoppen en een mogelijkheid tot draadloos muziek luisteren. Ook is het apparaat niet goedkoop, maar het is zijn geld wel degelijk waard. De ANC zorgt ervoor dat je echt helemaal kunt genieten van de muziek, zonder afgeleid te worden door omgevingsgeluiden. Het is jammer van de ruis die soms ontstaat door deze functie, maar de muziek overstemt over het algemeen wel.

Jabra-Vega-Review-5

Ondanks dat de oorschelpen vrij goed sluiten, is de bass niet overheersend. Het is juist een prettige bass. Ook de hoge en lage geluiden komen prima uit de verf. Het geluid is helder, ook bij een hard volume. En de Jabra Vega zit ook nog eens comfortabel. Dat je er nog een tweede koptelefoon op aan kan sluiten voelt als de klap op de vuurpijl. Voor €199 haal je zeker niet de goedkoopste koptelefoon in huis, maar de Vega is dankzij de laatst genoemde functie en de ACN in combinatie met de uitstekende bouwkwaliteit, zijn geld meer dan waard.

 Voordelen

  • mooi design
  • extra koptelefoon aan te sluiten
  • zeer goed geluid
  • comfortabel voor de oren
  • handige opberghoes
  • Active Noice Cancellation werkt goed

 Nadelen

  • geen volume knoppen
  • geen draadloze functie
  • niet goedkoop
  • ANC zorgt wel voor ruis

Prijs: €199 (bij Jabra)

Meer info: Jabra Vega 

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.