Review BackBeat FIT 3100 ‘True Wireless Headset’

Plantronics-BackBeat-FIT-3100-reviewEr zijn een hoop verschillende soorten headsets verkrijgbaar, die wij doorgaans onderverdelen in drie categorieën. Zo kennen wij de traditionele 3.5mm oordopjes, de in-ear bluetooth headset en de over-ear bluetooth headset. Tegenwoordig zijn er echter ook zogeheten true wireless headsets verkrijgbaar. Dit zijn headsets die bestaan uit twee losse oordopjes, zonder dat daar weer een kabel tussen zit. Onlangs introduceerde Plantronics de eerste true wireless headset van het bedrijf, die wij de afgelopen week mochten testen. In deze review lees je mijn persoonlijke mening over de Plantronics BackBeat FIT 3100.

Inhoud
Plantronics-BackBeat-FIT-3100-review1Vaste lezers weten dat wij eerst even kijken naar de inhoud van de verpakking, voordat we verder gaan met het product. De BackBeat FIT 3100 zit in een stevige doos en komt samen met een mooie oplaadetui, een usb-kabel om deze oplaadetui mee op te laden en een gebruikershandleiding.

Bouwkwaliteit
Wanneer je de oplaadetui uit de verpakking haalt voel je dat deze is gemaakt van een hard materiaal met aan de binnenkant een dun laagje rubber die de oordopjes beschermen. In de oplaadetui zit een klein vakje waarin je de hele kleine usb-kabel kunt plaatsen. Het geheel inclusief de rits voelt zeer degelijk aan.

Plantronics-BackBeat-FIT-3100-review3

Zoals wij eerder al aangaven is de BackBeat FIT 3100 een true wireless headset. In de oplaadetui zitten daarom twee losse oordopjes. Deze oordopjes bestaan voor een groot deel uit rubber. De gebruikte materialen zorgen ervoor dat de headset comfortabel zit, maar ook dat de headset zweet- en waterbestendig (IP57) is. Hierdoor is de headset ook te gebruiken tijdens zware trainingen of in de regen.

Tijdens mijn test vielen een paar dingen op. Eén daarvan was het draagcomfort. Bij true wireless headsets ben ik namelijk bang dat een oordopje uit mijn oor valt, met alle gevolgen van dien. Bij de BackBeat FIT 3100 is dit vrijwel onmogelijk dankzij de fit-oorhaakjes. Dit zijn rubberen haakjes die achter je oorschelp zitten. Hierdoor blijven de oordopjes perfect op hun plaats zitten tijdens intensieve workouts. Ook zijn de oordopjes erg licht waardoor je al snel vergeet dat je de oordopjes nog inhebt.

Plantronics-BackBeat-FIT-3100-review4

Aan de binnenkant van de headset zit een rood oorstukje. Dit oorstukje is draaibaar waardoor je deze precies kunt richten op je oorkanaal zonder dat je het oordopje echt diep in je oor hoeft te plaatsen. Zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant zit een knop met een opvallende groenglas-achtige kleur. Deze knoppen zijn aanraakgevoelig, waardoor je deze net als bij een touchscreen maar lichtjes hoeft aan te raken. Plantronics noemt deze bediening “My Tap”.

Verbinding / Bediening
Doordat de BackBeat FIT 3100 uit twee losse oordopjes bestaat werkt de verbinding net iets anders dan bij reguliere bluetooth headsets. Zo moet de BackBeat FIT 3100 namelijk niet alleen met een smartphone verbinding maken, maar ook met elkaar. Gelukkig heeft Plantronics dit allemaal heel eenvoudig gemaakt en gaat dit geheel automatisch.

Wanneer je de oordopjes uit de oplaadetui haalt geen deze automatisch aan. Je kunt er zelf voor kiezen of je één of twee oordopjes wilt gebruiken. Wil je maar één oordopje gebruiken, dan haal je ook maar één oordopje uit de oplaadetui. Dit is bijvoorbeeld handig voor wanneer je de headset in de auto gebruikt om hands-free mee te bellen. Door maar één oordopje te gebruiken hoor je de omgevingsgeluiden nog duidelijk met het ander oor. Wil je beide oordopjes gebruiken, dan haal je het tweede oordopje uit de oplaadetui waarna de oordopjes automatisch met elkaar zullen verbinden. Zodra de oordopjes met elkaar zijn verbonden hoor je “headset connected“. Het verbinden met een smartphone werkt net als bij een reguliere bluetooth headset. Wanneer deze connectie is gemaakt hoor je “phone connected“. Je kunt de taal van de gesproken tekst overigens aanpassen, maar er is nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal.

Plantronics-BackBeat-app-3100-review

Het bedienen van de BackBeat FIT 3100 is een ander punt dat opvalt. Zo schreven wij eerder dat de headset is voorzien van de My Tap-functie. Hierdoor hoef je het linker oordopje alleen maar aan te raken wanneer je het volume harder of zachter wilt zetten. Wil je de My Tap-functie voor andere taken gebruiken dan kun je via de BackBeat-app zelf een functie toewijzen aan de touch-knop. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je met één touch een timer wilt instellen en met twee aanrakingen je favoriete afspeellijst wilt afspelen. Deze My Tap-functie voegt veel toe aan het gebruiksgemak van de headset.

Aan de rechterkant zit ook een knop. Net als aan de linkerkant is dit een touch-knop en druk-knop in één. Met deze knop kun je een nummer pauzeren, naar het vorige of volgende nummer gaan, een inkomend gesprek aannemen of de slimme assistent mee oproepen. Als je wilt kun je met de BackBeat-app de functies tussen beide oordopjes omwisselen, waardoor je dus aan de rechterkant de volume regelt met de My Tap-functie en aan de linkerkant de andere taken. Het aanraakgevoelige My Tap is echter altijd maar op één oordopje geactiveerd, waardoor je de knop op het ander oordopje echt moet indrukken.

Geluidskwaliteit
Plantronics heeft de BackBeat FIT 3100 uitgerust met 13,5mm drivers die voor gedetailleerd en vol geluid moeten zorgen. Omdat Plantronics zich met de FIT 3100 vooral richt op sporters, heeft Plantronics de headset uitgerust met zogeheten “Always Aware”-oordopjes. Met deze oordopjes kun je de omgeving blijven horen, waardoor je veilig in het verkeer kunt hardlopen.

De Always Aware-oordopjes sluiten het oorkanaal dus niet helemaal af, maar persoonlijk vind ik dat juist erg prettig. De oordopjes irriteren hierdoor namelijk lang niet zo erg als in-ear-oordopjes die het oorkanaal helemaal afsluiten. Ook hoor je binnenshuis nog steeds vrij weinig omgevingsgeluiden.

Plantronics-BackBeat-FIT-3100-review2

De Bass van de FIT 3100 is niet extreem hoog, maar de Bass en de mid- en high- frequenties zijn goed op elkaar afgesteld. Voor mij is het geluid perfect, maar het zou leuk zijn geweest als je de BackBeat-app was voorzien van een equalizer. Met een equalizer kunnen mensen bijvoorbeeld aangegeven of ze meer of minder Bass willen.

De BackBeat FIT 3100 gaat 5 uur mee op één acculading. De oplaadetui kan de FIT 3100 nog twee keer extra opladen, waardoor je in totaal dus 15 uur kunt genieten van muziek. Na 15 minuten in de oplaadetui kun je weer een uur naar muziek luisteren.

De headset heeft een bereik van 10 meter. Wij hebben dit getest door één verdieping naar beneden te lopen en de deur dicht te doen. Zelfs met de deur dicht bleef de verbinding stabiel. Bij twee verdiepingen naar beneden valt de verbinding wel weg.

Plantronics-BackBeat-FIT-3100-review5

Alhoewel de geluidskwaliteit erg goed was en de headset op een lange afstand te gebruiken is, liepen wij tegen één klein probleempje aan. Bij het linker oordopje viel het geluid soms voor een halve seconden weg. Niet echt storend omdat het niet vaak voorkwam, maar wel even het noemen waard. Ook ontbreekt een noise-cancelling-functie waarmee je achtergrondgeluiden mee kunt wegfilteren. Het is overigens wel begrijpelijk dat deze functie niet aanwezig is, aangezien de headset juist is ontworpen om tijdens trainingen bewust te blijven van je omgeving.

Conclusie (Voordelen / Nadelen)
Ondanks dat er een paar kleine puntjes zijn die de headset helemaal af zouden maken, is de BackBeat FIT 3100 mijn nieuwe favoriete headset. De oordopjes zitten zo comfortabel dat ik ze vrijwel gelijk niet meer voel zitten. Ook is het geluid prima en is de aanpasbare My Tap-bediening een grote toevoeging. Dit in combinatie met de waterdichte behuizing en het feit dat de true wireless oordopjes dankzij de fit-oorhaakjes niet uit mijn oor vallen, heeft ervoor gezorgd dat de BackBeat FIT 3100 voortaan standaard in mijn tas zit.

Voordelen
– goed draagcomfort
– goeie geluidskwaliteit
– handige en eenvoudige bediening die je zelf kunt aanpassen
– oordopjes vallen niet uit oor dankzij fit-oorhaakjes
– mooie vormgeving
– handige oplaadetui voor 15 uur luisterplezier

Nadelen
– Bass en mid-tonen zijn niet aan te passen via de app
– af en toe een halve seconden geen perfecte verbinding aan één kant

De Plantronics BackBeat FIT 3100 is verkrijgbaar in de kleuren zwart en grijs en is hier te bestellen voor € 149,99.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

2 Reacties

  1. Wout schreef:

    Hallo,

    goede recensie, erg interessante oordopjes. Een vraagje; als ik een (zonne)bril wil dragen, zitten die oorhaakjes dan niet in de weg?

    • Hi Wout, goede vraag. Ik draag zelf echter geen bril, maar ik kan me voorstellen dat de oordopjes dan inderdaad in de weg kunnen zitten, aangezien de rubbertje over de oorschelp lopen. Ik denk dat het een beetje van de oor afhangt (qua ruimte) en misschien valt het mee als je eerst de oordopjes in doet en daarna de armpjes van de bril daarbovenop plaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.