Review Plantronics BackBeat Pro 2 SE

Review-Plantronics-BackBeat-Pro-2-SE-3Het Amerikaanse bedrijf Plantronics heeft de afgelopen jaren verschillende “in-ear” en “over-the-ear” headsets op de markt gebracht. Wij hebben vorige maand de in-ear headset BackBeat GO 3 uitgebreid getest, waarover we erg te spreken waren. Deze maand bekijken we de over-the-ear headset BackBeat Pro 2 “Special Edition”, een headset met een aantrekkelijk design en veel verschillende functies voor de echte muziek liefhebbers.

Inhoud
Het uitpakken van een product is meestal net zo leuk als het gebruiken van het product. Plantronics weet dit maar al te goed en dat is terug te zien in de presentatie van de BackBeat Pro 2 SE. De headset wordt geleverd in een sterke zwarte doos met aan de bovenkant het logo van het bedrijf.

Review-Plantronics-BackBeat-Pro-2-SE

Zodra je de doos opent zien je dat de binnenkant van de doos nog mooier is. De headset is ingepakt in zwarte inpakpapier met een sticker van Plantronics. Na het verwijderen van deze sticker krijg je een mooie grijze opberghoes te zien. In deze opberghoes zit de BackBeat Pro 2 SE, een 3,5mm naar 3,5mm snoer, een USB naar microUSB kabel en een gebruikershandleiding.

Vormgeving
Na het uitpakken kijken wij eerst altijd even naar het ontwerp van het product. We zien gelijk dat Plantronics heeft gekozen voor een moderne uitstraling, waarvoor het bedrijf veel verschillende materialen heeft gebruikt. Zo bestaat de BackBeat Pro 2 SE uit metaal, plastic, kunsthout, rubber en leer. Ondanks de vele verschillende materialen lijkt deze combinatie prima te werken.

Aan de rechter oorschelp vinden we een knop om telefoongesprekken mee op te nemen, een aan/uit-knop, een mute-knop, een 3.5mm-poort, een microUSB-poort en verschillende led-lampjes die aangeven hoe vol de batterij nog is. Aan de linkerkant zitten de volume-knop, pauze/play-knop, volgende/vorige-knop en een NFC-sensor.

Review-Plantronics-BackBeat-Pro-2-SE-4

De oorschelpen kunnen worden uitgeschoven in 13 verschillende standen, waardoor de headset geschikt is voor zowel een klein als groot hoofd. Dit uitschuif systeem komt premium over. Ook de hoofdband is erg flexibel en comfortabel. De oorschelpen kunnen 90 graden worden gedraaid, zodat de headset minder ruimte in beslag neemt voor wanneer je de headset niet gebruikt of gewoon even om de nek draagt.

Review-Plantronics-BackBeat-Pro-2-SE-2

Headsets komen vaak met een eigen opberghoes en dit is bij de BackBeat Pro 2 SE niet anders. De opberghoes van de BackBeat PRO 2 SE heeft een harde behuizing en is aan de binnenkant bekleed met een zeer zachte stof. Ook beschikt de hoes over een stevige rits en een aantal vakjes waar je bijvoorbeeld de 3.5mm kabel en oplaadkabel kunt opbergen.

Functies
Je kunt met de Plantronics BackBeat Pro 2 SE verbinden via een standaard 3.5mm kabel of via Bluetooth. Het verbinden via Bluetooth gaat verassend makkelijk en snel. Als je voor het eerst verbinding maakt moet je even naar de Bluetooth-instellingen van je apparaat gaan om te scannen naar de BackBeat Pro 2 SE. Nadat je één keer verbonden bent geweest zal de headset voortaan automatisch opnieuw verbinding maken zodra je de headset weer aanzet. Dit duurt slechts enkele seconden en kan met meerdere apparaten tegelijk. Ook is er een NFC-chip aanwezig, waardoor je de headset alleen maar even tegen je telefoon aan hoeft te houden om een verbinding te maken.

Review-Plantronics-BackBeat-Pro-2-SE-5

Als je via Bluetooth luistert naar muziek is het mogelijk om ANC, oftewel Active Noise Cancellation in te schakelen. Deze functie zorgt er voor dat geluiden van buitenaf worden gefilterd. Pratende mensen zul je nog wel blijven horen, maar geluiden zoals de motor van een auto of vliegtuig worden grotendeels weggefilterd. Hierdoor kan je een stuk prettiger luisteren naar muziek tijdens het reizen.

Het bedienen van het volume gaat doormiddel van een rubberen draairing aan de linkerzijde. Door deze ring tegen de klok in of met de klok mee te draaien gaat het volume harder of zachter. Dit werkt erg prettig. Het bedienen van de muziek spreekt voor zich en werkt met twee “volgende/vorige” knoppen en één pauze/play knop. Met de rode mute-knop kan je gesprekken met één klik op stil zetten.

Sensoren in de headset pauzeren de muziek zodra je de headset afzet. Wanneer je de headset terug op je hoofd zet zal de muziek weer verder spelen. Op deze manier is het ook mogelijk om een telefoongesprek op te nemen.

Kwaliteit
Bij een headset kijken we niet alleen naar de vormgeving en de functies, maar ook naar de bouwkwaliteit en het geluid. Zowel over de bouwkwaliteit als de geluidskwaliteit van de BackBeat Pro 2 SE zijn wij erg te spreken. De grote oorschelpen sluiten goed af en de volume kan erg hard zonder dat dit ruis veroorzaakt. Dankzij functies als ANC komt het geluid erg zuiver over.

De bass is niet te hoog afgesteld en klinkt erg goed, ook de mid-tonen zoals instrumenten komen erg natuurlijk over. Het verschil in geluid via de 3.5mm-aansluiting of via Bluetooth is minimaal, maar luisteren via Bluetooth brengt wel voordelen met zich mee.

Review-Plantronics-BackBeat-Pro-2-SE-1

Ook het bereik van de headset is uitstekend. Plantronics promoot een bereik van ongeveer 30 meter, maar je moet wel altijd rekening houden met muren en andere objecten die kunnen storen. Ondanks dat Bluetooth extra energie kost gaat de accu van de BackBeat Pro 2 SE maar liefst 24 uur mee, iets dat we zelden tegenkomen in Bluetooth headsets. Zodra je de headset aanzet geven vijf blauwe lampjes aan hoe vol de batterij nog is.

Helaas voelt de knop aan de rechterkant, waarmee je inkomende telefoongesprekken kunt opnemen, iets te goedkoop aan voor een high-end headset. Deze knop voelt niet stevig aan en maakt een goedkoop klik geluidje. De overige knoppen voelen en werken overigens wel prettig.

De hoofdband is erg flexibel en is bekleed met stof en leer. Dit in combinatie met het moderne metalen uitschuifsysteem zorgt ervoor dat de headset comfortabel zit.

Naast de headset zijn wij ook te spreken over de kwaliteit van de accessoires, iets waar fabrikanten snel te weinig aandacht aan besteden. De meegeleverde USB en 3.5mm kabels zijn lang en flexibel en de opberghoes is erg hard en van hoge kwaliteit. 

Conclusie
De Plantronics BackBeat Pro 2 SE is een zeer complete headset met een aantrekkelijk design en een hoop functies. De BackBeat Pro 2 SE zit comfortabel op het hoofd en past mooi in de minimalistische opberghoes, doordat de oorschelpen 90 graden kunnen draaien. Plantronics had de grote bel-knop aan de rechterzijde naar onze mening wat steviger en luxer mogen maken, maar dit is eigenlijk de enige minpunt die wij hebben kunnen vinden.

Review-Plantronics-BackBeat-Pro-2-SE-6

Er zijn een hoop sensoren aanwezig, waaronder NFC en ANC, maar ook een sensor die bijvoorbeeld het muziek pauzeert zodra je de headset afzet. Bij een inkomend gesprek hoef je de headset alleen maar op te zetten om het gesprek aan te nemen. Mocht je dit niet handig vinden dan kan je deze sensoren gewoon uitschakelen.

Ook zijn wij erg te spreken over de geluidskwaliteit. De combinatie van niet te overdreven bass en duidelijk mid-tonen geven een plezierig geluid. De oorschelpen met zacht schuim sluiten goed af, maar mocht je het nodig hebben dan kun je achtergrondruis dankzij ANC nog wegfilteren.

Voordelen
– mooi design
– veel functies
– goed geluid
– comfortabel
– lange batterijduur
– stevige opberghoes

Nadelen
– sommige materialen zoals het kunsthout van de bel-knop voelen een beetje goedkoop aan

Voor ongeveer 250 euro krijg je met de BackBeat Pro 2 “Special Edition” een zeer complete headset met een erg lange accuduur. Mocht 250 euro boven je budget liggen dan kan je ook kiezen voor de normale uitvoering van de BackBeat Pro 2. Deze headset kost ongeveer 200 euro, maar komt niet met de harde opberghoes en beschikt niet over NFC.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *