Review TicWatch Pro: Premium Smartwatch Met Erg Lange Accuduur

Ticwatch-Pro-smartwatchEen aantal jaren geleden zagen we een enorme markt opkomen voor zogeheten smartwatches. Fabrikanten hadden het idee dat consumenten ineens allemaal behoefte hadden aan slimme horloges, wat uiteindelijk minder stormliep dan verwacht. Toch zien we langzaam steeds meer mensen met een smartwatch rondlopen, omdat deze slimme horloges eindelijk meerwaarde met zich meebrengen en daarnaast ook een stuk mooier en minimalistischer zijn geworden. TicWatch is één van de merken die actief is op de smartwatch-markt en wij hebben de afgelopen weken verschillende smartwatches van dit merk mogen testen. In deze review kijken wij naar de TicWatch Pro.

Inhoud
TicWatch-Pro-review-1Bij elke review kijken wij even naar de inhoud van de verpakking en de unboxing ervaring van het product. De TicWatch Pro komt in een zwarte doos. In deze doos vinden we naast de smartwatch een oplaadkabel en een gebruikershandleiding. De verpakking is verder vrij eenvoudig.

TicWatch
Ticwatch is een smartwatch-serie van Mobvoi. Deze serie heeft naamsbekendheid gekregen dankzij succesvolle crowdfunding campagnes op Kickstarter. Mobvoi leek te begrijpen wat de consument echt wil met een smartwatch en bracht een aantal jaren geleden de eerste TicWatch op de markt. De smartwatch was een succes en sindsdien heeft Mobvoi verschillende opvolgers uitgebracht. De TicWatch Pro is de nieuwste smartwatch van het bedrijf, die vanwege een aantal opmerkelijke eigenschappen opnieuw de aandacht weet te trekken.

Design / Specificaties
De TicWatch Pro heeft dankzij de gebruikte materialen een luxe uitstraling. Zo bestaat de behuizing bijvoorbeeld uit koolstofvezel en metaal. Om het scherm heen zit een ring met daarop nummers die de minuten/seconden aangeven. De polsband bestaat aan de buitenkant uit echt leer, terwijl de binnenkant is voorzien van een silicone materiaal die we ook vaak tegenkomen op sporthorloges. Doordat de buitenkant van leer is kun je de TicWatch Pro als zakelijke horloge dragen, maar dankzij de comfortabele binnenkant kun je het slimme horloge gewoon omhouden tijdens het sporten. Je kunt de polsband overigens eenvoudig vervangen met een ander bandje.

TicWatch-Pro-review-4

De uitstraling van de behuizing lijkt een mix te zijn tussen robuust, stoer en luxe. De omvang van de behuizing is vrij fors, waardoor de TicWatch Pro echt voor mannen gemaakt lijkt te zijn. Ik heb zelf een vrij slanke pols, waardoor de TicWatch Pro bij mij wat groot overkomt. Een enorme smartwatch is de TicWatch Pro overigens niet, want de afmetingen zijn bijvoorbeeld te vergelijken met die van de Samsung Galaxy Watch.

TicWatch-Pro-review-5

De TicWatch Pro is een “high-end” smartwatch. Zo beschikt de smartwatch onder andere over een 1,39-inch AMOLED-scherm met een resolutie van 400 x 400 pixels met daarbovenop een FSTN-display, een Snapdragon Wear 2100-processor, 512MB werkgeheugen, 4GB opslagruimte, een 415mAh accu, NFC-ondersteuning en een waterdichte behuizing met een IP68-rating. De Snapdragon Wear 2100 is op zich een prima processor, maar veel mensen wachten nu op smartwatches die zijn uitgerust met de verbeterde Snapdragon Wear 3100-processor die Qualcomm dit jaar geïntroduceerd heeft. Bij actief gebruik kan Wear OS soms even haperen.

TicWatch-Pro-review-6

De TicWatch Pro heeft verder een ingebouwde GPS, een PPG-hartslagsensor, een Accelerometer, een stappenteller en ondersteuning voor Bluetooth 4.2 en WiFi. Aan de zijkant zitten twee drukknoppen. Hiermee kun je het menu openen of een training starten. In het volgende kopje gaan we verder in op de werking van deze knoppen en de andere functies van de smartwatch en Wear OS.

Functies
De TicWatch Pro draait op Wear OS. Ons testexemplaar heeft inmiddels al de update naar Wear OS 2.1 ontvangen. De smartwatch draait dus op een nieuwe versie van het besturingssysteem en maakt daarom gebruik van de nieuwste gestures. Hierdoor kun je het instellingen-menu openen door naar beneden te vegen, een overzicht van je ontvangen notificaties bekijken door naar boven te vegen, een overzicht van je gezette stappen of een work-out starten met een veeg naar links en de Google Assistent openen met een veeg naar rechts. De Watch Face, het uiterlijk van de klok, kun je veranderen door deze lang ingedrukt te houden.

TicWatch-Pro-review-3

Aan de zijkant zitten twee drukknoppen. Met de bovenste knop open je het app-menu. Hierin staan alle applicaties die op de smartwatch aanwezig zijn. Via de Play Store op de smartwatch kun je nieuwe applicaties downloaden of verwijderen. Met de onderste knop start je direct een work-out. Je kunt vervolgens kiezen tussen lopen, rennen, fietsen of freestyle. (Als je liever een andere app wilt openen met deze knop, dan kun je dat veranderen in de instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld met één druk op de knop je hartslag meten.) Dankzij de ingebouwde GPS-chip kun je de afgelegde routes tijdens je work-out bijhouden. Ook kun je dankzij de ingebouwde GPS gebruikmaken van bijvoorbeeld navigatie op de smartwatch. Wanneer je de onderste knop langer indrukt open je de “Power Menu”, waar je de Essential Mode kunt activeren of de smartwatch kunt uitschakelen.

TicWatch-Pro-review-9

De TicWatch Pro is ook uitgerust met een NFC-chip. Hiermee kun je draadloos betalingen afronden via Google Pay. Google Pay is al geruime Tijd beschikbaar in België, maar in Nederland is het nog wachten op de officiële uitrol van deze dienst.

Essential mode (accuduur)
De TicWatch Pro is uitgerust met allerlei sensoren waarmee de smartwatch de hartslag, afstand, snelheid, slaap en calorieverbranding kan meten. Dit werkt allemaal erg prettig, maar wat de TicWatch Pro echt speciaal maakt is het scherm en de accuduur.

Mobvoi heeft de TicWatch Pro namelijk uitgerust met twee verschillende schermen, die boven op elkaar zijn geplaatst. Onderop ligt een scherp, duidelijk en kleurrijk AMOLD-scherm, maar in direct zonlicht is een AMOLED-scherm niet goed zichtbaar. Dit is een probleem waar smartphone-gebruikers ook last van hebben. Om dit probleem op te lossen heeft Mobvoi een FSTN-display bovenop het AMOLED-scherm geplaatst.

TicWatch-Pro-review-8

Het FSTN-display kan geen kleuren weergeven en doet veel denken aan de oude digitale horloges. Het voordeel is echter dat het FSTN-display wel goed leesbaar is in direct zonlicht en daarnaast een stuk minder energie verbruikt dan een AMOLED-scherm. Hierdoor gaat de accu langer mee. Je kunt zelf aangeven wanneer je het FSTN-display wel of niet wilt gebruiken. Zo heb ik het FSTN-display bijvoorbeeld altijd aanstaan, totdat ik het scherm aanraak. Vervolgens zal het AMOLED-scherm worden geactiveerd. Op deze manier kan ik de smartwatch eenvoudig meerdere dagen gebruiken. Let ook op dat bepaalde functies, zoals bluetooth, wifi en GPS veel energie verbruiken. Schakel deze functies uit wanneer je ze voor lange tijd niet nodig hebt om nog meer energie te besparen.

Wanneer je de Essential mode inschakelt zal het AMOLED-scherm samen met het Wear OS-besturingssysteem volledig worden uitgeschakeld. Hierna kun je de TicWatch Pro alleen als horloge, stappenteller en hartslagmeter gebruiken. De smartwatch is dus in eens niet meer zo ‘smart’, maar de accu gaat wel tot maximaal 30 dagen mee. De Essential mode zal automatisch worden ingeschakeld wanneer de accu nog maar 5% energie overheeft. Op deze manier komt je de dag nog door. De gewenste accupercentage kun je overigens zelf aanpassen.

Conclusie (Voordelen / Nadelen)
We kunnen gerust stellen dat de TicWatch Pro een erg uitgebreide smartwatch is. Je krijgt een smartwatch met een luxe uitstraling die ook prima je sportactiviteiten kan bijhouden. Hierdoor kun je de TicWatch Pro omdoen naar het werk en in de avond omhouden wanneer je gaat sporten. Ingebouwde GPS, Wear OS en een waterdichte behuizing zorgen voor uitgebreide sportmogelijkheden.

TicWatch-Pro-review-2

Het FSTN-display bovenop het mooie AMOLED-scherm is een ideale oplossing voor het grootste probleem van de huidige smartwatches, een te korte accuduur. Je kunt de TicWatch Pro zonder problemen een aantal dagen actief gebruiken totdat de smartwatch weer aan de lader moet. Mocht de accu toch bijna leeg zijn dan schakelt de smartwatch automatisch het AMOLED-scherm uit, zodat je nog met gemakt de dag doorkomt met het FSTN-display.

De bouwkwaliteit voelt erg degelijk aan en beide schermen op de smartwatch zijn goed leesbaar; het AMOLED-scherm binnenshuis en het FSTN-display buitenshuis. Ook is het prettig dat de smartwatch met een premium polsbandje komt. Je kunt de polsband overigens eenvoudig vervangen met een ander bandje als je hier behoefte aan hebt.

TicWatch-Pro-review-7

Mobvoi weet met de TicWatch Pro dus een zeer complete smartwatch te leveren, maar toch is de smartwatch niet perfect. De TicWatch Pro komt namelijk met een vrij forse behuizing, waardoor de smartwatch niet geschikt is voor mensen met een smalle pols. Ook is het design vooral gericht op mannelijke gebruikers en is een smartwatch met een prijskaartje van €259.99 lang niet voor iedereen weggelegd. De smartwatch is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.

Voordelen
– lange accuduur (Essential mode)
– premium materialen en uitstraling
– duidelijk AMOLED-scherm en dankzij FSTN-scherm ook goed leesbaar in zonlicht
– waterdicht (IP68)
– verbeterde ingebouwde GPS
– Wear OS als besturingssysteem

Nadelen
– niet echt geschikt voor vrouwen vanwege mannelijke uitstraling
– te groot voor mensen met slanke polsen

TicWatch Pro of TicWatch E
Wij hebben in deze review de TicWatch Pro bekeken. Deze smartwatch heeft een goede indruk achtergelaten, maar vanwege zijn uitstraling, formaat en prijs is de TicWatch Pro niet voor iedereen geschikt. Wij hebben echter ook de TicWatch E getest, die kleiner, lichter en goedkoper is. Wij zullen de TicWatch E bespreken in onze volgende review.

TicWatch-Pro-review-10

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.