Review TicWatch E: Voordelige en Complete Wear OS Smartwatch

TicWatch-E-reviewVorige maand schreven wij een review over de TicWatch Pro, een zeer uitgebreide premium smartwatch met twee schermen en een lange accuduur. Vanwege de prijs en formaat is de TicWatch Pro niet voor iedereen weggelegd en daarom kijken wij vandaag naar de lichtere en goedkopere TicWatch E.

Inhoud
De TicWatch E komt in een opvallende verpakking. Inplaats van in een doos zit de TicWatch E namelijk in een blik. Dit maakt de unboxing ervaring gelijk uniek. Wanneer we de tinnen blik openen zien we de TicWatch E liggen. De smartwatch komt met een oplaadkabel en een gebruikershandleiding.

TicWatch-E-review-1

Wij hebben de zwarte uitvoering getest, maar de TicWatch E is ook verkrijgbaar in het wit. TicWatch noemt de verschillende kleuren Shadow en Ice.

Design / Specificaties
We kijken eerst even naar het design van de TicWatch E. We zien namelijk een hoop verschillen in vergelijking met de TicWatch Pro. Het valt gelijk op dat Mobvoi voor de TicWatch E hele andere materialen heeft gebruikt. Zo heeft de TicWatch E geen metalen behuizing, maar een behuizing van plastic. Ook heeft de smartwatch geen leren armbandje, maar een rubberen armband.

TicWatch-E-review-7

Het gebruik van “goedkopere” materialen hoeft overigens niet altijd als iets negatiefs gezien te worden. Het rubberen polsbandje is namelijk een stuk flexibeler dan het leren armbandje van de TicWatch Pro, wat ik persoonlijk prettiger vind voor om mijn pols. De polsband is overigens eenvoudig te vervangen met een andere polsband, mocht je toch liever een leren of metalen polsband willen gebruiken. Daarnaast is de TicWatch E bijna 20 gram lichter dan de TicWatch Pro.

TicWatch-E-review-6

De TicWatch E is 44mm breed en 13mm dik, te vergelijken met de behuizing van de TicWatch Pro (45mm bij 13.55mm). Net als de Ticwatch Pro is de TicWatch E dus iets aan de dikke kant. Persoonlijk zou ik het ontwerp perfect hebben gevonden als de behuizing een paar millimeter dunner was geweest. Toch komt de TicWatch E een stuk kleiner over, omdat de behuizing wat ronder is en er aan de zijkant geen grote knoppen zitten. In plaats van twee opvallende knoppen aan de rechterkant heeft de TicWatch E slechts één klein knopje aan de linkerkant. Hiermee kun je onder andere het app-menu openen.

Aan de achterkant vinden we een hartslagsensor, een connector om de smartwatch mee op te laden en een klein gleufje voor de speaker. Aan de zijkant zien we nog een klein gaatje. In dit gaatje vinden we de microfoon.

TicWatch-E-review-5

Het OLED-scherm is 1.4-inch groot en heeft een resolutie van 400×400 pixels. Intern vinden we een 1,2GHz MTK MT 2601-processor, 512MB werkgeheugen, 4GB opslagruimte, een GPS-module en een 300mAh accu. De opslagruimte kun je gebruiken om applicaties te installeren of bijvoorbeeld muziek offline op te slaan. Daarnaast is er ondersteuning voor Bluetooth en WiFi.

De behuizing van de TicWatch E is waterdicht (IP67), waardoor je je geen zorgen hoeft te maken tijdens een flinke regenbui of het doen van de afwas. De smartwatch is echter niet geschikt om mee te douchen of te zwemmen.

Functies
De TicWatch E is een volwaardige smartwatch die draait op Wear OS. Dankzij dit besturingssysteem kun je via de Google Play Store vrijwel alle soorten applicaties installeren, inclusief leuke spelletjes. Standaard zijn de meest belangrijke applicaties al aanwezig, waaronder uiteraard applicaties die helpen je dagelijkse activiteiten bij te houden. Voor mij zijn de standaardapplicaties voldoende, maar maak je doorgaans gebruik van bepaalde applicaties om bijvoorbeeld je work-outs mee bij te houden, dan kun je deze gewoon via de Play Store installeren. De TicWatch E is overigens te gebruiken met zowel Android- als iOS-smartphones.

TicWatch-E-review-2

De bediening is te vergelijken met de bediening van de TicWatch Pro. Je kunt de review van de TicWatch Pro hier lezen. De TicWatch E heeft echter slechts één knop aan de zijkant. Met een druk op deze knop open je het menu of ga je terug naar de watch-interface. Wanneer je de knop langer indrukt open je de Google Assistent. Vervolgens kun je via een spraakcommando bijvoorbeeld de weersvoorspellingen opvragen of snel een tekstbericht versturen. De spraakbesturing werkt prettig en reageert snel.

OLED-scherm
In tegenstelling tot de TicWatch Pro heeft de TicWatch E geen energiebesparende FSTN-scherm. Toch beschikt de TicWatch E over een functie die het energieverbruik van het OLED-scherm moet beperken. Wanneer je het scherm niet actief gebruikt zal de tijd en andere belangrijke informatie alleen in zwart/wit worden weergegeven. Dit is goed voor de accuduur, maar is daarnaast ook erg duidelijk. Zodra je het scherm aanraakt zullen de kleuren weer worden geactiveerd. Het blijft overigens een OLED-scherm, dus ook de zwart/wit weergave is niet goed leesbaar bij direct zonlicht.

TicWatch-E-review-4

Volledig standalone te gebruiken
De TicWatch E beschikt over dezelfde ingebouwde GPS-chip als de TicWatch Pro. Hierdoor heb je niet per se een smartphone nodig wanneer je de route en afstanden wilt registreren wanneer je gaat hardlopen. Het is zelfs mogelijk om zonder smartphone te navigeren. Daarnaast kun je offline muziek opslaan en de smartwatch rechtstreeks verbinden met een bluetooth-headset. De mogelijkheid om de smartwatch volledig standalone te kunnen gebruiken tijdens een work-out is voor mij persoonlijk een groot pluspunt.

Accuduur
Afhankelijk van de gebruiker zal de accu van de smartwatch één tot meerdere dagen meegaan. Persoonlijk moet ik de smartwatch elke 3 a 4 dagen weer aan de lader hangen, maar ik ben niet constant verbonden met een smartphone, maak weinig gebruik van GPS en heb de helderheid van het scherm laag staan. Toch mag je als actieve renner verwachten dat je met gemak de dag doorkomt op één acculading. De gemiddelde accuduur zal ergens rond de 48 uur liggen.

TicWatch-E-review-3

Conclusie (Voordelen / Nadelen)
Met de TicWatch E wil Mobvoi voor minder geld een complete Wear OS-ervaring bieden. De smartwatch kan vrijwel alles wat andere Wear OS-smartwatches kunnen, terwijl de TicWatch E ongeveer 170 euro kost. De processor in de smartwatch is wat trager dan de processor in duurdere smartwatches, maar de TicWatch E is licht en zit comfortabel om de pols, de ingebouwde GPS-chip werkt goed, de behuizing is waterdicht (IP67) en dankzij Wear OS zijn de softwaremogelijkheden vrijwel onbeperkt. De behuizing is helaas wat aan de dikke kant. Wij hopen dat Mobvoi een opvolger op de markt brengt die een paar millimeter dunner is dan de huidige TicWatch E.

Het OLED-scherm is duidelijk, maar bij direct zonlicht is het scherm bijna niet leesbaar. Dit is overigens iets dat bij alle smartwatches met een OLED-scherm een probleem is. Mocht dit voor jou een te groot probleem zijn, dan is de TicWatch Pro waarschijnlijk interessanter voor jou. Deze smartwatch beschikt namelijk over een tweede scherm die heel duidelijk leesbaar is in direct zonlicht.

De accuduur, mede dankzij de zwart/wit weergave wanneer je de smartwatch niet actief gebruikt, is degelijk. De meeste mensen zullen de TicWatch E elke twee dagen aan de lader moeten hangen, maar afhankelijk van de gebruiker kan dit korter of langer zijn. Het opladen van de smartwatch gaat overigens vrij snel.

De TicWatch E is een smartwatch voor mensen die een allround Wear OS smartwatch zoeken, maar niet gelijk de hoofdprijs willen betalen. Zijn er betere smartwatches verkrijgbaar? Jazeker, maar de TicWatch E weet een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding te leveren.

Voordelen
– licht en comfortabel
– mooi rond scherm met minimalistisch design
– nette accuduur
– aantrekkelijke adviesprijs
– ingebouwde GPS
– waterdichte behuizing

Nadelen
– de behuizing is vrij dik
– het scherm is moeilijk leesbaar in direct zonlicht

Je kunt de TicWatch E onder andere bestellen op tic-benelux.nl, waar de smartwatch verkrijgbaar is in de kleuren zwart “Shadow” en wit “Ice”. De TicWatch E kost €169.95. Bij Coolblue kost de smartwatch momenteel €161,99.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.