Review Teufel AIRY (2018): Zuiver Geluid en Goed Draagcomfort

Teufel-AIRY-2018-review-4Teufel heeft eind 2018 een vernieuwde versie van de Teufel AIRY op de markt gebracht. De vernieuwde AIRY komt met een verbeterde uiterlijk, betere hardware en een langere accuduur dan zijn voorganger. Wij hebben de Teufel AIRY (2018) mogen testen en in deze review lees je onze bevindingen.

Inhoud
Teufel-AIRY-2018-review-3De Teufel AIRY komt in een zwarte kartonnen doos. In deze doos vinden we de headset, in ons geval de witte uitvoering, maar ook een opbergtasje, een oplaadkabel, een 3.5mm-kabel en een drietal gekleurde ringen die je om de oorkussens kunt plaatsen als versiering.

Design
De Teufel AIRY is een on-ear headset. Dit wil zeggen dat de oorkussens op je oor zitten, in plaats van in of over je oor. Teufel heeft de headset voorzien van zachte en comfortabele oorkussens, zodat je vele uren achterelkaar kunt luisteren naar muziek. Daarnaast weegt de headset slechts 165 gram. Nieuw, ten opzichte van zijn voorganger, is de mogelijkheid om deze oorkussens te vervangen. Mocht je de oorkussens om de een of andere reden beschadigen, dan is het dus niet meteen nodig om een nieuwe headset aan te schaffen. Je kunt gewoon een setje nieuwe oorkussens bestellen en de huidige oorkussens vervangen.

Teufel-AIRY-2018-review-2

Het vervangen van de oorkussens brengt een ander voordeel met zich mee, tenminste voor mensen die het leuk vinden om de AIRY op te vrolijken. Je kunt dit namelijk doen met gele, groene en rode ringen die bij de headset worden meegeleverd. Met een draaibeweging haal je de oorkussens van de headset, waarna je een ring kunt plaatsen achter de oorkussens. Hiermee geef je een persoonlijke touch aan de headset of kun je met verschillende kleuren duidelijk de linker en rechter oorschelpen van elkaar onderscheiden.

De AIRY is een compacte headset. Dit is niet alleen te danken aan het slanke ontwerp, maar ook aan de mogelijkheid om de headset op te vouwen. Je kunt de linker en rechter oorschelpen namelijk naar binnen inklappen en vervolgens opbergen in het meegeleverde opbergzakje. Dit zakje is overigens vrij dun, dus verwacht enkel bescherming tegen krassen.

Teufel-AIRY-2018-review-1

Dankzij het minimalistische ontwerp en formaat is de Teufel AIRY zowel geschikt voor mannelijke als vrouwelijke gebruikers. Ook is de headset dankzij het ontwerp geschikt voor brildragers.

In de frame van de headset vinden we een metalen uitschuifmechanise. Dit systeem is zowel stevig als flexibel. Het uitschuiven van de oorschelpen gaat dankzij dit mechanisme erg soepel.

Aan de rechterkant van de headset vinden een micro-usb-aansluiting, waarmee je de headset kunt opladen. Ook vinden we hier de knoppen voor de bediening en een 3.5mm-koptelefoonaansluiting, waarmee het mogelijk is om de headset rechtstreeks aan een apparaat aan te sluiten. De hoofdband zelf bestaat voor een groot deel uit goede kwaliteit zacht plastic.

Luisterplezier
De Teufel AIRY is een bluetooth-headset. Je kunt de headset dus draadloos verbinden met onder andere je smartphone. Het verbinden van de headset werkt simpel en snel. De bluetoothverbinding is stabiel en heeft een maximale afstand van ongeveer 12 meter. Voor deze verbinding maakt de headset gebruik van Bluetooth 4.2 aptX. AptX is een technologie die op een bepaalde manier met audiobestanden omgaat om de geluidskwaliteit te verbeteren. AptX werkt overigens alleen wanneer zowel de headset als het verbonden apparaat ondersteuning hebben voor AptX.

De AptX en de ingebouwde 40 mm lineaire HD-driver doen hun werkt goed en zorgen voor prachtig warm geluid. Zowel de lage tonen als de hoge tonen zijn zeer duidelijk, wat resulteert in een goede en complete geluidsbeleving. De Bass is duidelijk aanwezig, maar is niet overheersend, precies zoals ik het het liefst hoor. De balans tussen de lage en hoge tonen zorgt ervoor dat de Teufel AIRY voor een grote doelgroep geschikt is. Je kunt met de AIRY goed genieten van zowel de zang als de instrumenten. Ben jij echter meer van de keiharde Bass, dan kun je beter opzoek gaan naar een krachtige ‘over-air’ headset.

Teufel-AIRY-2018-review-5

Eenmaal verbonden kun je tot wel 30 uur naar muziek luisteren op één acculading. Dit is indrukwekkend voor een dergelijke compacte en lichte headset. In minder dan 3 uur aan de lader is de accu weer vol. Mocht je de headset toch nodig hebben terwijl de accu leeg is, dan kun je de headset aansluiten via de meegeleverde (rode) 3.5mm kabel. Dankzij deze kabel kun je de AIRY altijd blijven gebruiken.

Teufel-AIRY-2018-review-7

De bediening gaat via de knoppen aan de rechterkant van de headset. Hier vinden we een paneeltje met een paar drukknoppen, waarmee je bijvoorbeeld de muziek kunt pauzeren of naar het volgende of vorige nummer kunt gaan. De bediening werkt eenvoudig, maar de drukknoppen voelen een beetje “plastic” aan en je hoort het geklik van de knoppen in je oor. Het bedienen van het volume daarentegen werkt geruisloos. Hiervoor maakt de AIRY namelijk gebruik van een rode draaiwiel. Mocht Teufel in de toekomst nog een opvolger maken, dan zou ik adviseren om het draaiwiel te houden, maar de drukknoppen te vervangen met touch-bediening.

Teufel-AIRY-2018-review-6

De Teufel AIRY is overigens niet alleen geschikt voor het luisteren naar muziek, maar ook om handsfree telefoongesprekken mee te plegen. Via de ingebouwde microfoon kun je daarnaast ook spraakcommando’s opgeven aan de Google Assistant of Apple’s slimme assistent Siri.

Conclusie (Voordelen / Nadelen)
Teufel heeft met de vernieuwde AIRY weer een aantrekkelijk product op de markt gebracht. De Teufel AIRY (2018) heeft een lange accuduur, een verbeterde design en is dankzij de vervangbare oorkussen duurzaam. Daarnaast levert de AIRY (2018) een zeer zuiver en warm geluid en zit de headset comfortabel op het hoofd. De bediening werkt prettig, alhoewel ik zelf niet zo’n grote fan ben van drukknoppen op een headset. Dit is echter het enige minpunt dat ik heb kunnen vinden, naast dat de headset niet geschikt is voor hardcore muziek met veel Bass. Ook de adviesprijs van €149,99 is weinig op aan te merken.

Voordelen
– zeer lange accuduur
– zuiver en warm geluid
– comfortabel
– duurzamer vanwege vervangbare oorkussens
– te gebruiken met lege accu, dankzij de 3.5mm koptelefoonaansluiting
– aantrekkelijke adviesprijs

Nadelen
– goedkoop aanvoelende drukknoppen in plaats van touch-bediening
– niet geschikt voor mensen die luisteren naar muziek met veel Bass

De Teufel AIRY (2018) kost ongeveer 150 euro en is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. De voorganger, de Teufel AIRY (2017), is momenteel verkrijgbaar voor rond de 100 euro.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.