Review MK809-IV Android mini PC

Android-Mini-PC-3PC’s worden steeds kleiner. De techniek laat het toe om chips steeds minusculer te maken, waardoor het mogelijk is om mini PC’s te ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld maar wat er tegenwoordig te vinden is in een smartphone. Dat is in feite gewoon een computer met belfunctie. Neem die technologie nu uit zo’n smartphone, stop er een nieuw kastje omheen, voeg wat poorten toe, installeer er het Android besturingssysteem op, en je krijgt een Android mini PC. De MK809-IV is zo’n PC en is één van de nieuwste in z’n soort. Androidics kreeg er eentje toegestuurd van android-sticks.nl en hieronder lees je ons oordeel.

Inhoud
Zoals gebruikelijk, bekijken we eerst de inhoud van het toegestuurde pakketje. Hierin vinden we de Android mini PC met de, niet bepaald chique naam, MK809-IV (MK809-4).

Review-MK809-IV-Android-mini-PC

Daarnaast is er een handleiding meegeleverd, een power adapter, een mini-USB naar USB kabel, en een hdmi-kabel. Alles zit in een klein doosje, niet veel groter dan een smartphone.

Specificaties
De MK809-IV is voorzien van een Quad-core processor met een kloksnelheid van 1.4GHz. De grafische chip is de zogenaamde Mali-400 chip en moet ervoor zorgen dat de meeste 3D games moeiteloos kunnen worden gespeeld. Er is 2GB werkgeheugen aanwezig en 8GB opslag om extra apps op te installeren. De mini PC is voorzien van het Android besturingssysteem versie 4.2.2. Hoewel onze testversie wit is, bestaat er ook een zwarte variant met 16GB opslag.

Android-Mini-PC-1

Met de externe Wi-Fi antenne kan er verbinding gemaakt worden met het thuisnetwerk. De Bluetooth 4.0 module zorgt voor draadloze verbindingen met bijvoorbeeld een toetsenbord en muis. Om alle hardware heen zit een plastic behuizing die voorzien is van enkele poorten. Zo zit er een hdmi-uitgang op die de tv of een monitor ingaat. Ook is er een USB-poort ingebouwd alsmede twee mini-USB poorten die ook wel On The Go (OTG)-poorten genoemd worden.

Android-Mini-PC-6

Deze poorten kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld een externe harde schijf, een SD cardreader of afstandsbediening op aan te sluiten. Uiteraard kan het een handig idee zijn om een USB hub op één van de poorten aan te sluiten voor nog meer connectiviteit. Om het geheel af te maken zit er een micro SD cardreader in die micro SD-kaartjes met maximaal 32GB ondersteunt.

Accessoires
Dankzij de USB-poort is het mogelijk om een draadloze muis (er is dan een USB-ontvanger nodig) aan te sluiten. Maar heb je een Bluetooth muis dan hou je in ieder geval weer een USB-poort over voor een ander soort accessoire. Bovendien is er nog een mini USB-poort over (de tweede wordt in gebruik genomen door de power adapter). Het handigste is echter om gebruik te maken van de Bluetooth module. Er zijn namelijk meerdere verbindingen mogelijk. Zo zou je dus ook een draadloze Bluetooth toetsenbord aan kunnen sluiten. Daarmee maak je van de MK809-IV een heuse computer.

Android-Mini-PC-7

Heb je nou de mini PC aan je televisie gekoppeld, dan is een muis en toetsenbord misschien niet handig om op de bank te gebruiken. Daarom zijn er fabrikanten die een soort van alles-in-één apparaat maken. Zo is er bijvoorbeeld de Epsilon Mele Fly Mouse F10. Dit is een afstandsbediening, muis en toetsenbord in één. Handig dus voor op de bank. Binnenkort is ook over dit apparaat een review te lezen hier op Androidics.

Android en AnTuTu
Hoewel inmiddels gebruik gemaakt kan worden van Android 4.4 (KitKat) op sommige smartphones, draait op de MK809-IV een iets oudere versie; Android 4.2.2 (Jelly Bean). In de toekomst zal versie 4.3 en 4.4 ook beschikbaar gemaakt worden voor Android sticks. Het betekent echter niet dat het systeem nu niet functioneel is. In tegendeel zelfs, alles werkt soepel en reageert snel. Het is eenvoudig om je Wi-Fi netwerk in te stellen en het aansluiten van apparaten via Bluetooth gaat gemakkelijk. Helemaal als je al bekend bent met het Android besturingssysteem, zal het kinderlijk eenvoudig zijn de software te gebruiken. Maar zelfs als je nieuw bent met Android, zal het niet veel moeite kosten om het systeem onder de knie te krijgen.

Dankzij de krachtige processor wordt elke app moeiteloos aangestuurd. Het spelen van games gaat vloeiend en zonder gehaper. Met de meegeleverde eHomeMediaCenter-app kunnen films in full HD afgespeeld worden. Uiteraard kun je uit de Google Play Store andere media players downloaden. 

Android-Mini-PC-4

Om de goede ervaringen kracht bij te zetten, is er een benchmark test uitgevoerd. Het gebruikte programma hiervoor heet AnTuTu. De app onderwerpt de mini PC aan een serie tests, om te achterhalen hoe krachtig de CPU, GPU en het RAM is. In onze test kwam naar voren dat deze MK809-IV ongeveer net zo krachtig is als de Nexus 4, met een score van 16721. De CPU is goed, geschikt voor grote apps en ondersteunt multitasking. Ook het geheugen en de GPU worden  als goed bestempeld.

Schoonheidsfoutjes
Hoewel de mini PC dus snel en krachtig is, zijn er een paar kleine schoonheidsfoutjes. Op een Android smartphone kun je een soort pinch-beweging (twee-vinger beweging naar elkaar toe) maken op één van je hoofdschermen om alle hoofdschermen te zien. Vanuit die positie kun je bijvoorbeeld een leeg hoofdscherm verwijderen. Ben je, net als ik, iemand die zoveel mogelijk apps en mappen op één of twee hoofdschermen wil hebben, dan wil je dus de overige, lege hoofdschermen weghalen. Op het hoofdscherm van de mini PC is dit voor alsnog niet mogelijk. Je houdt dus een aantal lege hoofdschermen over. Dit kan storend zijn. (Op de onderstaande foto zie je de hoofdschermen op een Galaxy S3, deze schermen zijn dus niet op de Android TV mogelijk).

Android-Mini-PC-8

Op smartphones is er een zogenaamde Mijn bestanden-app waarmee je alle bestanden op je telefoon kunt bekijken. Foto’s, documenten, muziek, en filmpjes, alles is vanuit die app te managen. Deze app lijkt te ontbreken in de software op de MK809-IV. Er is echter een vervangende app, genaamd Explorer. Vanuit deze app kan alle media worden ingezien. Dat is even wennen, maar werkt misschien wel iets overzichtelijker dan de Mijn bestanden-app.

Misschien wel het grootste minpunt is het feit dat er geen aan/uit-knop op het apparaatje zit. Je kunt de mini PC aanzetten door de power adapter in het stopcontact te steken. Nu is het wel mogelijk om via de software de MK809-IV uit te zetten, maar als je de mini pc weer wilt inschakelen, dan zal je de power adapter even uit het stopcontact moeten halen en deze er daarna weer in moeten stoppen. Mocht je nou een USB-poort op je televisie hebben, dan kan daarmee het probleem verholpen worden. De mini pc gaat dan aan als je de tv aanzet en visa versa. 

Conclusie (voordelen/nadelen)
De nadelen kunnen misschien storend zijn, maar zijn uiteindelijk zo klein dat de ervaring met de MK809-IV vrijwel alleen maar als positief bestempeld kan worden. De mini pc werkt en reageert snel, en laat zich gemakkelijk bedienen. Dat zijn meteen de belangrijkste punten waar de meeste mensen op letten bij het aanschaffen van soortgelijke producten. 

Android-Mini-PC-9

Sluit de mini PC aan op een monitor, synchroniseer een muis en toetsenbord via Bluetooth, en je hebt een volwaardige computer. Hiermee is het apparaatje uitermate geschikt om te internetten, e-mails te lezen, full HD films te bekijken, muziek te luisteren, en om lekker mee te gamen. Wil je er meer een mediacenter pc van maken, dan sluit je de MK809-IV aan op de tv. Met bijvoorbeeld de Fly Mouse F10 kun je de mini PC bedienen. Lekker ontspannen vanaf de bank. 

Een desktop computer is tegenwoordig niet meer nodig als je ziet wat er met deze compacte Android pc gepresteerd wordt. Voor de doorsnee gebruiker is de MK809-IV een zeer geschikte computer voor weinig geld.

Voordelen
– snelle en krachtige processoren
– compact
– geschikt voor gamen
– full HD films af te spelen
– accessoires als muis en toetsenbord te koppelen

Nadelen
– geen aan/uit-knop
– gebrekkige handleiding in krom engels
– geen mogelijkheid lege hoofdschermen te verwijderen

Prijs: €97,50 (directe link: Android stick MK809-IV)

Eric Eissens

Schrijver van Reviews. Dol op gadgets, graag op de hoogte van alle nieuwtjes rondom Android, en kan nooit wachten op de nieuwste mobieltjes.

Lees ook...

1 Reactie

  1. JK schreef:

    Erg goede en zinvolle review! Ik vroeg me af of je ook de mogelijkheid hebt om apps als Netflix, Youtube en Spotify te streamen vanaf je smartphone naar de Tv stick? Zoals bij een Google Chromecast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.