Rechtbank Besluit: “Samsung Hoeft Smartphone Niet Jaren Te Updaten”

SamsungDe Consumentenbond heeft eerder een rechtszaak aangespannen tegen Samsung over het updatebeleid van de Zuid-Koreaanse fabrikant. De Consumentenbond wil dat Samsung  zijn toestellen langer voorziet van kritieke updates, maar de rechtbank in Den Haag wijst alle vorderingen tegen Samsung af.

In de onderstaande verklaring valt te lezen dat Samsung door de rechtbank volledig in het gelijk is gesteld.

Er kan niet worden gezegd dat Samsung feitelijk te weinig doet om de veiligheidsrisico’s van door Google als critical aangemerkte kwetsbaarheden in Android te bestrijden door niet in alle gevallen gedurende de door de Consumentenbond genoemde periode en binnen de door de Consumentenbond genoemde termijn upgrades en updates door te voeren.

Ook is niet komen vast te staan dat Samsung consumenten blootstelt aan een reëel risico van mogelijk misbruik door kwaadwillenden. Daarmee kan onbesproken blijven of die handelwijze van Samsung strijdig is met het leerstuk van non-conformiteit als bedoeld in artikel 7:17 8W, de zorgplicht ten aanzien van beveiliging van persoonsgegevens als bedoeld in artikel 13 Wbp, het verbod op oneerlijke handelspraktijken (artikel 6:193b BW), de Radioapparaten Richtlijn en de zorgvuldigheid die in het maatschappelijk verkeer van haar verwacht mag worden (artikel 6:162 3W).

Bart Combée, de directeur van de Consumentenbond geeft in een reactie aan teleurgesteld te zijn. “Samsung krijgt de ruimte om zich te verschuilen achter een veelheid aan modellen en technische en economische afwegingen. Maar Samsung kiest er zelf voor zoveel modellen op de markt te brengen, er is niemand die ze daartoe dwingt. Een autofabrikant moet er ook voor zorgen dat al zijn modellen veilig en betrouwbaar zijn en blijven. Samsung heeft diezelfde verplichting. Met deze uitspraak blijven consumenten afhankelijk van de goede wil van de fabrikant.

Toch was de rechtszaak volgens Combée niet nutteloos. Zo laat hij weten dat Samsung sinds de start van de rechtszaak nu meer duidelijkheid geeft over het updatebeleid. Op de homepagina van Samsung’s website staat nu een banner die verwijst naar een pagina over hun updatebeleid. Op deze pagina vermeldt de fabrikant nu veel duidelijker welke toestellen updates krijgen en hoe vaak.

via [hardware.info]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.