Europese Unie Wil Vanaf 2024 Appjes Kunnen Inlezen

De Europese Unie werkt aan een nieuwe wet die het mogelijk moet maken om vanaf 2024 inzicht te krijgen in de berichten die je verstuurt op jouw smartphone. Hiervoor wil de Europese Unie client-side scanning inzetten. Op deze manier kan de versleuteling van berichten worden omzeild.

De Europese Unie maakt regelmatig beslissingen die een positieve impact hebben op smartphone-gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan het verplichten van de USB-C poort, het aanbieden van een chronologische tijdlijn in social media-apps en een strenge privacywetgeving. Sommige beslissingen zijn echter een stuk bedenkelijker.

Met een nieuwe wet wil de Europese Unie namelijk toegang krijgen tot berichten die worden verzonden om te controleren op kindermisbruik. Op deze manier wil de Europese Unie het verhandelen van beeldmateriaal van kinderen die seksueel worden worden misbruikt tegengaan en kinderlokkers opsporen.

De Europese Unie wil dat diensten als WhatsApp, Gmail en Signal dergelijke berichten zelf opsporen en melden. Aangezien de meeste apps end-to-end encryptie gebruiken, waarbij berichten versleuteld worden verzonden en daardoor zelfs door de maker van de app niet in te lezen zijn, moet het controleren van berichten volgens dit wetsvoorstel gebeuren via client-side scanning. Dit wil zeggen de controle op de smartphone zelf moet gebeuren. Hierbij worden teksten, foto’s en video’s vergeleken met een grote database. Als er illegale praktijken worden waargenomen wordt de politie ingeschakeld.

Het is begrijpelijk dat meerdere partijen en privacy-experts kritiek hebben op deze nieuwe wet. Niet omdat ze tegen het bestrijden van kindermishandeling zijn, maar vanwege de privacy van smartphone-gebruikers. Volgens velen gaat deze nieuwe wetgeving een stap te ver. Toch is de Europese Unie van plan om de nieuwe wet voor 3 augustus 2024 door te voeren.

bron [androidplanet]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.