Review Plantronics BackBeat Sense

Review-Plantronics-BackBeat-Sense-4Op de redactie van Androidics testen wij regelmatig nieuwe Bluetooth headsets en geven daar in een review onze mening over. Vandaag kijken wij naar de BackBeat Sense van Plantronics, een minimalistische on-ear headset.

Inhoud
Zoals wij dat gewend zijn bij de luxere headsets van Plantronics zit de BackBeat Sense in een mooie strakke doos. Zodra wij deze doos openen en het inpakpapier openvouwen zien wij de “dual-pocket storage sleeve”, oftewel een opbergetui met daarin de headset.

Review-Plantronics-BackBeat-Sense-6

Naast de BackBeat Sense vinden we in de opbergetui ook een gebruikershandleiding, een usb-oplaadkabel en een vrij lange 3.5mm kabel.

Design
De BackBeat Sense is een minimalistische headset met een ‘on-ear’ design. Dit wil zeggen dat de oorschelpen van de headset bovenop je oor rusten. Eigenlijk kun je een ‘on-ear’ headset zien als een tussenstap van ‘in-ear’ naar ‘over-ear’.

Review-Plantronics-BackBeat-Sense-7

Het eerste wat ons opvalt is de simpele en strakke uitstraling van de BackBeat Sense. De headset is vrij licht (140 gram) en de zwart met bruine tinten passen goed bij elkaar. Mocht deze kleurencombinatie niet jouw stijl zijn, dan kunt u nog kiezen uit een witte uitvoering.

De oorschelpen zijn vrij flexibel en kunnen 180 graden draaien. Het geheugenschuim op de oorschelpen voelt comfortabel aan en de rekbare band die rust op je hoofd zorgt ervoor dat harde onderdelen je hoofd niet aanraken. Uiteraard kun je de hoofdband van de headset verstellen door de oorschelpen aan te trekken. In totaal zijn er 10 verschillende standen aanwezig.

Review-Plantronics-BackBeat-Sense-3

In de linker oorschelp zitten de knoppen voor het bedienen van de muziek. In de rechter oorschelp vinden we de aan/uit-knop en de knop om gesprekken mee aan te nemen. Ook vinden we hier de microUSB-poort om de headset mee op te laden en de 3.5mm headphone jack om naar muziek te luisteren via de meegeleverde 3.5mm-kabel. De paarse ‘L’ en ‘R’ die aangeven welke oorschelp over welke oor moet worden geplaatst is een leuke detail.

Bediening
Zoals wij net al schreven zitten aan de linkerkant de knoppen voor het bedienen van de muziek. Zo vinden wij in het midden van de oorschelp de play/pause-knop en de vorige/volgende-knop. Deze knoppen zitten verborgen onder een laagje rubber en voelen prettig aan.

Review-Plantronics-BackBeat-Sense

Het volume kan worden bediend door een ‘plastic’ draairing rondom de eerder genoemde play- en volgende-knoppen. Deze draairing werkt een stuk prettiger dan de veelgebruikte + en – drukknoppen.

De BackBeat Sense is uitgerust met een vrij speciale rode knop aan de onderkant van de linker oorschelp. Deze “mute-knop” heeft namelijk een unieke functie. Als iemand bijvoorbeeld iets tegen je wilt zeggen terwijl je naar muziek luistert, klik je op de rode knop om de muziek te pauzeren. Bij een normale headset is het vaak nog steeds moeilijk om de persoon te verstaan, omdat de headset je oorschelpen bedekt. De BackBeat Sense maakt echter gebruik van een ingebouwde microfoon die de omgevingsgeluiden registreert en deze vervolgens afspeelt door de speaker van de headset. Hierdoor kun je de personen om je heen zeer duidelijk verstaan.

Review-Plantronics-BackBeat-Sense-8

Aan de rechterkant van de BackBeat Seanse vinden we twee knoppen. Eén aan- en -uitknop en één grote knop om gesprekken mee aan te nemen of op te hangen. Ook kun je met deze knop informatie opvragen over de headset, zoals hoe vol de accu nog is en met welk apparaat de headset is verbonden.

Een ingebouwde sensor registreert of je de headset op je hoofd hebt of niet. Hierdoor zal de muziek automatisch pauzeren zodra je de headset af doet.

Kwaliteit
Op de bouwkwaliteit van de BackBeat Sense is weinig aan te merken. Toch zou het net even wat mooier zijn als de draaischijf voor het regelen van de volume een metalen of aluminium afwerking had inplaats van een plastic afwerking. Dit zou de headset namelijk net even een wat meer premium uitstraling geven.

Het is prettig dat de hoofdband en de oorschelpen zo flexibel zijn. Ook over het gewicht van de headset, de metalen frame en het zachte geheugenschuim hebben we niks negatiefs te melden.

Review-Plantronics-BackBeat-Sense-2

Veel mensen hebben on-ear headsets wel eens gebruikt in het vliegtuig, waar je vaak een low-budget on-ear headset ontvangt die je kunt gebruiken tijdens het kijken van films. Mede door deze ervaring had ik persoonlijk minder hoge verwachtingen over de kwaliteit van het geluid van de BackBeat Sense. Gelukkig ben ik aangenaam verrast door de geluidskwaliteit van deze headset.

Het geluid van de BackBeat Sense is namelijk mooi gebalanceerd. De bass in de headset is erg zuiver en niet overheersend. Op de redactie vinden wij dit erg prettig, maar hou je van ruige muziek met veel bass, dan is de Plantronics BackBeat Pro 2 misschien een betere keuze.

De BackBeat Sense heeft een accuduur van 18 uur. Voor een headset van dit formaat is 18 uur redelijk netjes. Mocht de accu toch nog leeg raken, dan is het mogelijk om verder te luisteren door de headset aan te sluiten via de 3.5mm headphone jack.

Conclusie (voordelen / nadelen)
Met de BackBeat Sense heeft Plantronics een headset op de markt gebracht die de on-ear-categorie weer een stuk aantrekkelijk maakt. Plantronics heeft overal evenveel aandacht aan besteed, waaronder het design, de geluidskwaliteit en de functies van de headset.

Review-Plantronics-BackBeat-Sense-5

Voor ongeveer €179,- koop je een complete headset met een mooie uitstraling, een zuiver geluid, een accuduur van 18 uur, een comfortabele fit en enkele handige functies zoals de speciale mute-knop. Ook de meegeleverde opbergetui is erg handig. Dankzij de minimalistische uitstraling is de BackBeat Sense zowel geschikt voor mannen als voor vrouwen.

Voordelen
– lichte headset met minimalistisch uitstraling
– zuivere geluidskwaliteit
– accuduur van 18 uur met mogelijkheid om te luisteren via 3.5mm headphone jack
– ingebouwde sensor die muziek pauzeert als je de headset af doet
– handige mute-knop die omgevingsgeluiden via de microfoon doorstuurt
– meegeleverde opbergetui

Nadelen
– geen hoge bass
– adviesprijs van 179,-

De Plantronics BackBeat Sense is te koop via verschillende webwinkels voor ongeveer €179,-. De headset is verkrijgbaar in de kleurencombinaties black/espresso en white/tan

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.