Uber In Opspraak Voor Misleiden Autoriteiten

Uber AmsterdamDe The New York Times schrijft dat autoriteiten door Uber misleid werden door ze een “schaduw-app” voor te schotelen. Hierdoor konden inspecteurs die moesten controleren of Uber zich wel aan de regels hield moeilijk zelf een rit krijgen.

The New York Times zou met vier huidige en voormalige Uber-werknemers hebben gesproken. Uber lag regelmatig onder vuur omdat de taxi-dienst vaak niet op toestemming wachtte om te beginnen met het aanbieden van zijn diensten. Ook laten wetten in sommige landen de Uber-dienst niet toe. Zo heeft de dienst “Uberpop” in 2015 moeten stoppen in Nederland.

Voor inspecteurs van de Inspectiedienst Leefomgeving en Transport was het in 2014 en 2015 vrijwel onmogelijk om een rit te boeken via Uberpop. Dit kwam doordat Uber de creditcards van de inspecteurs had weten te identificeren. Vervolgens schotelde Uber een soort schaduw-app voor waarin ritten nooit beschikbaar waren. Inspecteurs konden op deze manier dus ook geen boetes uitschrijven.

Om de creditcards van de inspecteurs te herkennen gebruikte Uber een stukje software, genaamd Greyball. Greyball keek naar de verzamelde data van de Uber-app en kon via verschillende technieken inspecteurs identificeren. Vervolgens paste Greyball de betreffende accounts aan zodat ze geen ritten meer konden boeken. In 2014 heeft Uber deze praktijk onder andere uitgevoerd in Parijs, Las Vegas en China.

In een verklaring schrijft Uber het volgend: “Het programma verhoedt dat mensen die onze voorwaarden overtreden toch gebruik kunnen maken van onze dienst. Daarmee bedoelen we niet alleen mensen die chauffeurs aanvallen, maar ook concurrenten of mensen die samenwerken met de autoriteiten om onze chauffeurs te pakken.

via [nu.nl]

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.