Veiliger dan veilig

Verleden week is LinkedIn gehackt en vele miljoenen wachtwoorden liggen op straat. Hoe beveilig je jezelf en moet je het ook overdrijven?

De beste beveiliging is geen internet aansluiting nemen! Dat is net zoiets als je huis dicht metselen, geen inbreker kan meer in of uit maar jij evenmin.

Ik heb ook een LinkedIn account but no problem. Het enige wat de hackers kunnen is mijn LinkedIn account misbruiken. Niet leuk en dat gaan ze waarschijnlijk ook niet doen. Wat ze wel gaan doen is kijken of jouw wachtwoord ook werkt op andere sites. Bijvoorbeeld je bankrekening. En als je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt heb je een probleem.

Beveiliging op het internet zal altijd wel een issue blijven, maar je kan er zelf veel aan doen:
– Reageer bij gevoelige accounts zoals je bankrekening nooit op e-mails tenzij het een persoonlijke uitnodiging betreft
– Neem een Gmail account (hun spamfilter behoed je beter dan welke e-mailcliënt ook)
– Als je iets niet helemaal vertrouwt Google er dan even op
– Ga verstandig met je logins om

Logins
Nogmaals, ik behandelde het al eerder, maar nu met de hack van LinkedIn luisteren mensen misschien wel. Zelfs mijn vrienden haalden eerder hun schouders op. Bedenk voor jezelf een formule:

B.v. de eerste twee letters van je dochters achternaam de eerste twee letters van jou voornaam, de naam van de site of het programma en je postcode. Altijd met een hoofdletter beginnen want voor sommige sites is dat verplicht. Dit heeft vele voordelen:
– Je hebt overal een ander wachtwoord
– Je hoeft je wachtwoorden nergens op te schrijven
– Je kan je wachtwoord eens afgeven en dan kan de betreffende persoon alleen daar naar binnen
– Je hoeft niet achter je eigen pc te zitten (want daar heb je wachtwoorden opgeslagen) om ergens in te kunnen loggen
– Wordt een account gehackt dan kan de hacker alleen op dat account inloggen

Gmail account
Een Gmail account heeft ook vele voordelen:
– De ontwikkelaars van Google zijn dagelijks bezig het programma te verbeteren
– Hun spamfilters worden steeds beter (soms te goed)
– Als je pc de geest geeft ben je, je mail gegevens niet kwijt
– Je contact gegevens werken eenvoudig samen met andere cloud systemen

Maak je keuze
Maak je keuze voor een omgeving:
– Android (natuurlijk zou ik zeggen)
– Apple
– Windows
– Overige

Wat de beveiliging betreft ben ik ervan overtuigd dat het werken in één omgeving veiliger is dan de mix. Dat is persoonlijk en ga ik hier ook niet uitleggen.

Waarom verder Android
Android rukt steeds verder op en steeds meer bedrijven sluiten zich aan (OHA). Zelfs Windows begint die kant op te trekken maar waarschijnlijk alleen omdat ze dollars in hun ogen hebben en BlackBerry gaat ook naar Android. Android hangt het “open source” principe van Linux aan (os Android is Linux). Android is dus ook goedkoper en biedt steeds meer apps, applications, extensies etc. Android is van Google en (maak je keuze voor een omgeving) dan is het natuurlijk ook slim om verder ook alles van Google te gebruiken. In de cloud biedt Google steeds meer mogelijkheden en dat werkt allemaal samen op je pc, smartphone en tablet.

Open source
Ik zeg er even iets over voor de mensen die er nog niets van weten. Ik ga niet moeilijk doen over licenties e.d. Wil je er meer over weten dan ga je lekker Googlen. Windows maakt bijvoorbeeld gesloten source. Ze schrijven zelf een operating system zoals windows7 of een applicatie zoals Microsoft office, compileren het, en jij mag het kopen en gebruiken.
Een Linux distribution (operating system) is bijvoorbeeld Debian. Dat wordt door vele mensen op de wereld gemaakt en onderhouden en jij mag het gratis downloaden en installeren.
De meeste mensen doen dat niet want Windows stond al op de pc en met Windows hebben ze op school al leren omgaan -hier wil ik Windows dus wel even feliciteren met een geweldig stuk marketing- en ach, misschien was de marketing wel niet alleen debet.

Toen ik begon met de computer was er alleen maar MS-DOS en dat was gemaakt door Bill Gates de oprichter van Microsoft. En je stapt nu eenmaal niet zo gemakkelijk over als je gewend bent aan……, ik ook niet. Bij mij in het bedrijf draait alles op Linux behalve de laptop. Dat is niet vanwege gewenning maar omdat bijna iedereen om me heen met Windows werkt.
Dat zijn de mensen die ik help en mijn klanten. Ik ben dus wel verplicht mijn kennis van Windows te onderhouden en mijn relaties te helpen op dat gebied. Had ik dit echter niet dan draaide alles op Linux (Android).

De cloud en beveiliging
We zullen steeds meer in de cloud gaan werken. Dat gaat betrekkelijk traag omdat mensen niet zo snel mee kunnen (gewenning) en omdat de cloud nog enorm in ontwikkeling is. Het bedrijf waar ik de cloud gebruik is “Google”. Ik weet dat zij er alles aan doen om het zo veilig mogelijk te houden maar ze willen ook het huis niet dichtmetselen. Als ze een app in play zetten dan is die gecontroleerd. Soms lukt het slimme ontwikkelaars deze controle toch te omzeilen. Hmmmm, slim? Daarna maken ze geen kans meer in Google play. In tegenstelling tot op je eigen beschermde omgeving op de pc moet je in de cloud dus ook zelf allert blijven.

Goede raad
Bedenk een formule voor je wachtwoorden. Ik snap ook best dat je nu niet je tientallen of misschien wel honderden accouts opent om dat even te wijzigen. Maar gebruik vanaf nu je formule en kom je op een account waar je deze nog niet gebruikt wijzig dan even je wachtwoord.

Redactie

Op de redactie bieden we alle schrijvers bij Androidics de kans om algemeen nieuws over Android te plaatsen. Wil je onze redactie versterken? Mail dan naar omiwebdesigninfo[at]gmail.com

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.