De Impact van Android op Jouw Privacy

Jouw Privacy: Het Slachtoffer van Datahonger

Bijna elke handeling die je uitvoert op een Android-telefoon, van een swipe op het scherm tot elke zoekopdracht in de Google Play Store, wordt door Google vastgelegd. Je locatie, hoe je je telefoon gebruikt, het creëert allemaal een digitale voetafdruk die een beeld schetst van jouw persoonlijke interesses. Voor Google, het bedrijf achter Android, is het verzamelen van deze gegevens goud waard.

Het verzamelen van deze informatie stelt Google in staat haar diensten en producten beter op jou af te stemmen. Echter, veel van deze gegevens zou Google zonder jouw expliciete toestemming niet mogen gebruiken. Desondanks lijkt Google hiervan te profiteren ten koste van jouw privacy.

Google Play Services: Altijd Actief

Zelfs wanneer je denkt voorzichtig te zijn met wat je deelt, blijft je Android-telefoon in constante communicatie met Google. Via ‘Google Play Services’, een reeks processen die niet uitgeschakeld kunnen worden, verzamelt je apparaat voortdurend gegevens en stuurt deze door naar Google.

Het simpele bezit van een Android-telefoon betekent dat Google je continue kan monitoren, zelfs wanneer je je telefoon niet actief gebruikt. En die privacyinstellingen? Die bieden niet de bescherming die je zou verwachten. Kortom, Google verkrijgt toegang tot meer informatie dan je zou willen delen.

In Strijd Met Eigen Privacyrichtlijnen

Google zelf raadt het gebruik van langdurige en niet-resetbare identificatiemiddelen af om tracking tussen apps te voorkomen. Toch lijkt het erop dat Google deze richtlijnen negeert als het gaat om het verzamelen van gegevens van Android-gebruikers. Data wordt gekoppeld aan permanente identifiers zoals e-mailadressen, telefoonnummers, en meer.

Deze praktijken lijken haaks te staan op de adviezen die Google geeft aan app-ontwikkelaars, waarmee het een typisch geval van “doe wat ik zeg, niet wat ik doe” demonstreert.

Noodzaak Voor Verandering

Google’s methoden van dataverzameling liggen onder vuur, mede doordat ze niet in lijn zijn met Nederlandse en Europese privacywetgeving. Deze wetten zijn er om consumenten te beschermen, maar Google lijkt hier weinig rekening mee te houden.

Stichting Massaschade & Consument strijdt tegen dit soort praktijken van grote technologiebedrijven. Na eerdere acties tegen bedrijven zoals TikTok en Airbnb, richten ze nu hun aandacht op Google en het Android-besturingssysteem. Ze vragen om een eerlijkere behandeling van gebruikersdata en compensatie voor degenen die ongewenst hun gegevens hebben gedeeld. Sluit je aan bij de Google claim

Voor meer informatie over de actie tegen Google en Android, en om bij te dragen aan de strijd voor betere behandeling van gebruikersdata, bezoek androidclaim.nl.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.