Review Xiaomi Mi Mix 2

Xiaomi-Mi-Mix-2-review-3Als je het nieuws over smartphones het afgelopen jaar een beetje hebt gevolgd, dan weet je dat de Xiaomi Mi Mix voor een groot deel verantwoordelijk is voor de nieuwe trend waarbij toestellen steeds dunnere schermranden krijgen. De Xiaomi Mi Mix was namelijk de eerste smartphone met minimale schermranden en kreeg daardoor veel media aandacht. In september van dit jaar introduceerde Xiaomi de Mi Mix 2, die nog compacter en krachtiger is dan zijn voorganger. Wij hebben de smartphone de afgelopen weken mogen testen en in deze review lees je onze bevindingen.

Inhoud
Xiaomi-Mi-Mix-2-review-1Op Androidics.nl kijken we bij elke review eerst even naar de inhoud van de verpakking. De Xiaomi Mi Mix 2 wordt geleverd met USB C-oplaadkabel, een power adapter, een USB-C naar 3.5mm verloopkabeltje, een beschermhoesje, een pin om de SIM-kaartslot mee te openen en uiteraard een gebruikershandleiding. Een vrij complete set dus.

Design
Het eerste dat we zien als we de Mi Mix 2 uit de verpakking halen is het scherm dat 80,8% van de voorkant in beslag neemt. Een vergelijkbaar scherm is wat de originele Mi Mix zo populair maakte. De Mi Mix 2 heeft echter een wat kleiner 5,99-inch scherm waardoor de smartphone wat compacter is. Waar de originele Mi Mix met een 6,4-inch scherm voor veel mensen nog te groot was is de Mi Mix 2 nu compact genoeg om een groter publiek aan te trekken.

De behuizing bestaat uit een aluminium frame en een keramische achterkant. Hierdoor heeft de Mi Mix 2 een premium uitstraling en voelt de smartphone stevig aan. De speaker zit in de dunne rand aan de bovenkant van de smartphone, maar daar is geen ruimte meer voor de selfie-camera. Xiaomi heeft de selfie-camera daarom in de rechter onderhoek geplaatst, iets waar je even aan zult moeten wennen.

Xiaomi-Mi-Mix-2-review-6

Steeds meer fabrikanten stappen af van de standaard 3.5mm koptelefoonaansluiting en helaas is dit ook het geval bij de Xiaomi Mi Mix 2. Dit is naar onze mening dan ook gelijk het grootste minpunt van de smartphone. Uiteraard kun je altijd gebruik maken van een bluetooth headset, of van het meegeleverde USB-C naar 3.5mm kabeltje, maar een ingebouwde 3.5mm koptelefoonaansluiting is voor veel mensen nog altijd het prettigst.

Xiaomi-Mi-Mix-2-review-2

Aan de linkerkant zit een aansluiting voor twee SIM-kaarten. Aan de rechterkant zitten de power-knop en volume-knoppen en aan de onderkant zit de USB C-aansluiting. Aan de achterkant vinden we een vingerafdrukscanner en een camera met daaromheen een 18K gouden cirkel.

Specificaties / Functies
De Xiaomi Mi Mix 2 is een vlaggenschip smartphone en beschikt daarom over de nieuwste specificaties. Zo is de smartphone uitgerust met de nieuwste Qualcomm Snapdragon 835-processor, 6GB werkgeheugen en veel opslagruimte. Ook de Sony-camera aan de achterkant is van goede kwaliteit. Wij hebben hieronder even de volledige specificaties op een rijtje gezet.

Specificaties

  • 5,99-inch 18.5:9-scherm met een resolutie van 2160 x 1080 pixels
  • Qualcomm Snapdragon 835-processor
  • 6GB werkgeheugen
  • 128GB opslagruimte (64GB en 256GB ook verkrijgbaar)
  • 12 megapixel Sony-camera aan de achterkant
  • 5 megapixel selfie-camera
  • dualSIM, ondersteuning voor twee nano SIM-kaarten
  • 3400mAh accu
  • vingerafdrukscanner aan de achterkant
  • USB C-aansluiting
  • ondersteuning voor Bluetooth 5.0 en FM radio

Zoals je kunt zien is de Xiaomi Mi Mix 2 niet alleen mooi, maar ook een krachtpatser. De Snapdragon 835 is de nieuwste en krachtigste Qualcomm-processor die op dit moment beschikbaar is. Ook is 6GB werkgeheugen meer dan genoeg om meerdere apps zonder problemen tegelijk te gebruiken en heb je met 128GB opslagruimte meer dan genoeg ruimte om al je favoriete spellen en muziek op te slaan. Helaas is er geen microSD-kaart aansluiting aanwezig om de opslagruimte mee uit te breiden, maar naar onze mening is dat met 128GB opslagruimte ook niet echt nodig.

Camera
De 12 megapixel Sony IMX386 sensor, die ook aanwezig is op de Xiaomi Mi6, is uitgerust met optische beeldstabilisatie en een f/2.0 aperture. De Mi Mix 2 maakt in lichte omgevingen zeer goede en scherpe foto’s. Vanwege de f/2.0 aperture zijn de foto’s in donkere omgevingen van iets mindere kwaliteit, maar nog steeds goed genoeg voor de gemiddelde gebruiker.

Xiaomi-Mi-Mix-2-review-4

Er zijn redelijk wat camera-modes waaruit je kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld de HDR-mode of de Panorama-mode. Ook kun je handmatig settings als de ISO en sluitertijd instellen. Verder heeft Xiaomi een goede geschiedenis als het gaat om panorama foto’s en dit is bij de Mi Mix 2 niet anders. De panorama-foto’s hebben een resolutie van 3800 pixels en de gemaakte foto’s lopen naadloos in elkaar over.

De 5 megapixel camera aan de voorkant is vrij standaard, maar heeft wel een aantal leuke functies voor de echte selfie-liefhebbers. Zo kun je met de beauty-mode bijvoorbeeld een zachtere huid creëren.

MIUI 8
Xiaomi-Mi-Mix-2-review-8MIUI is een Android-schil die Xiaomi op zijn toestellen installeert. De MIUI-schil is in Azië erg populair, maar in Europa hebben de gebruikers vooral behoefte aan een zo kaal mogelijke versie van Android. Daarom ziet de interface er waarschijnlijk wat anders uit dan je gewend bent en zijn er een aantal extra functies en apps op de smartphone te vinden.

De Xiaomi Mi Mix 2 is in eerste instantie gemaakt voor het Aziatische publiek, waardoor er een aantal Chinese apps aanwezig zijn. Deze kun je verwijderen of je kunt een Europese ROM installeren. De standaard ROM op de Mi Mix 2 heeft alleen ondersteuning voor de Chinese en Engelse taal, maar de Europese ROM heeft ook ondersteuning voor de Nederlandse taal.

Conclusie (Voordelen / Nadelen)
Xiaomi-Mi-Mix-2-review-5De Xiaomi Mi Mix 2 werkt snel en accuraat dankzij de high-end specificaties. De hoge screen-to-body ratio en de gebruikte materialen voor de behuizing geven de smartphone een mooie uitstraling. De camera maakt mooie foto’s, de vingerafdrukscanner werkt snel en er is veel opslagruimte beschikbaar. Ook is er ondersteuning voor dualSIM aanwezig en is de acculading goed genoeg om de smartphone de hele dag te gebruiken. Helaas is de opslagruimte niet uit te breiden met een microSD-kaart en ontbreekt een 3.5mm koptelefoonaansluiting. Ook is de selfie-camera in de rechteronderzoek even wennen.

Voordelen
– duidelijk scherm met minimale schermranden
– goede bouwkwaliteit en een mooie uitstraling
– krachtige specificaties
– lange accuduur
– de smartphone maakt mooie foto’s
– dualSIM-ondersteuning

Nadelen
– heeft geen 3.5mm koptelefoonaansluiting
– MIUI 8 valt niet bij iedereen in de smaak

De Xiaomi Mi Mix 2 kost ongeveer 500 euro en is verkrijgbaar met (64GB) (128GB) en (256GB) opslagruimte. Dit is een zeer nette adviesprijs voor een toestel met dergelijke specificaties. Je kunt de Xiaomi Mi Mix 2 hier kopen.

Redactie Androidics.nl

Beheerder Androidics.nl. Gadget en Android liefhebber. Favoriete telefoon: Xiaomi Mi Mix 2.

Lees ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.