Review Kodak Ektra
Kodak is een Amerikaans bedrijf dat al sinds 1888 actief is op de cameramarkt. Wij kennen Kodak vooral van zijn fotorolletjes en de camera’s, maar eind vorig jaar heeft het bedrijf samen met de Britse fabrikant Bullitt Group ook een smartphone op de markt gebracht. Wij hebben de zogeheten Kodak Ektra de afgelopen weken mogen testen en in de onderstaande review leest u over onze bevindingen.
Inhoud
Bij een review kijken wij altijd eerst even naar de inhoud van de verpakking. De doos waarin de Kodak Ektra wordt geleverd heeft de iconische kleurencombinatie geel, rood en zwart. Als we de doos openen zien we gelijk de smartphone liggen, met daaronder een USB-C kabel, een oplader, een polsriem, een duidelijke handleiding en een garantiekaart.
Aan de onderkant van de verpakking staat nog een klein verhaaltje, waarin Kodak aangeeft dat de Kodak Ektra is gemaakt voor alle fotografie liefhebbers, van beginners tot gevorderden.
Design
Het eerst wat je te zien krijgt bij het openen van de verpakking is de enorme cameralens achterop de Kodak Ektra. De makers van dit toestel hebben gekozen om de cameralens te beschermen met gorilla glass en een grote metalen ring. Vlak boven de camera zien we een LED-flitser.
De behuizing van de smartphone voelt kwalitatief goed aan en ligt vanwege de vorm en de gebruikte materialen lekker in de hand. Zo beschikt de plastic behuizing over een leren patroon, met rondom de smartphone een geborstelde metalen frame. Aan de onderkant van de Kodak Ektra zit een ronding waarin de speaker zit verwerkt. Deze ronding zorgt tegelijkertijd voor extra grip als je de smartphone in ‘landscape’-mode vasthoudt.
Aan de linkerkant van de Kodak Ektra zit een aansluiting voor de SIMkaart en SD-kaart. Aan de rechterkant vinden we de knoppen om de smartphone mee te bedienen, waaronder de volumeknoppen, de aan- en uitknop en een camera-knop. Ook vinden we hier een koordpunt, waarop de polsriem kan worden vastgemaakt.
Aan de voorkant zien we een 5-inch scherm met vrij grote bezels, met daaronder drie capacitieve knoppen. Helemaal aan de onderkant zit de USB-C-aansluiting om de smartphone mee op te laden en aan de bovenkant vinden we nog een 3.5mm headphone jack voor het aansluiten van een koptelefoon.
Het formaat van de Kodak Ektra is iets dat meteen opvalt. Zo heeft de Kodak Ektra een 5-inch scherm, maar is de smartphone dankzij de dikke bezels zowel in de lengte als in de breedte ongeveer net zo groot als de Moto G4. Dit terwijl de Moto G4 een 5,5-inch scherm heeft. Ook is de Kodak Ektra, mede door de uitstekende camera, een stuk dikker.
Specificaties en functies
Voordat we kijken naar de voordelen en nadelen van de Kodak Ektra, zetten wij eerst even de specificaties op een rijtje:
- 5-inch Full HD-display met een resolutie van 1920×1080
- Helio X-20 Decacore Processor
- 3GB werkgeheugen
- 32GB opslagruimte (dat kan worden uitgebreid met een microSD-kaart)
- 3000mAh accu (USB-C snelladen)
- 21 megapixel camera met LED-flits aan de achterkant (f2.0)
- 13 megapixel selfie camera
- fysieke shutter-knop
- Android 6.0 (Marshmallow)
Als we naar de bovenstaande lijst kijken kunnen we concluderen dat de Kodak Ektra nette specificaties heeft. Wel zou het mooi zijn als de smartphone snel een update ontvangt naar Android 7.0 (Nougat). Gelukkig draait de Kodak Ektra op een bijna stock-versie van Android, waardoor het systeem erg soepel draait.
De smartphone is krachtig genoeg voor de doorsnee gebruiker, maar ook voor mensen die graag grafische spellen spelen. Het is handig dat de opslagcapaciteit kan worden uitgebreid met een microSD-kaart. De accu is niet vervangbaar, maar kan dankzij de USB-C lader snel worden opgeladen.
Een fysieke shutter-knop is iets dat we niet veel tegenkomen op smartphones. Dit is dan ook één van de pluspunten van de Kodak Ektra. Een 13 megapixel camera aan de voorkant van de smartphone is ook erg netjes.
Camera
Waar het bij de Kodak Ektra eigenlijk allemaal om draait is de camera aan de achterkant. Dit is ook het eerste wat opvalt als je de smartphone uit de verpakking haalt. De grote metalen ring rondom de 21 megapixel camera springt meteen in het oog. Meer dan een beschermende ring is het helaas niet. Je kunt bijvoorbeeld niet aan de ring draaien om in te zoomen.
Aan de rechter zijkant zit een shutter-knop, oftewel een knop waarmee je foto’s kunt maken. Dit werkt erg prettig en geeft je het gevoel dat je een echte camera in je handen hebt. Zo kun je focussen op een onderwerp door de shutter-knop voor de helft in te drukken of een foto maken door de shutter-knop volledig in te drukken. De ronding aan de onderkant van de smartphone zorgt voor extra grip.
Een prettige manier van foto’s maken heeft niet alleen met de hardware te maken, maar ook met de software. Dit weet Kodak maar al te goed en daarom is de Kodak Ektra uitgerust met verschillende Kodak-apps. De Kodak camera-app is de belangrijkste app, want deze app geeft je dankzij de ‘draaiwiel’ het traditionele camera gevoel. Door de draaiwiel naar ‘Manual’ te draaien krijgt de gebruiker net als op een echte camera de mogelijkheid om settings als ‘shutter speed‘ en ‘ISO‘ aan te passen. Voor een fotograaf of iemand die fanatiek foto’s maakt is dit een must-have. Enkele andere interessante standen in de camera-app zijn ‘panorama’, ‘macro’, ‘landscape’ en uiteraard ‘video’.
Ik heb uiteraard enkele foto’s gemaakt tijdens het testen van de Kodak Ektra en ik ben erg te spreken over de manier waarop dit gaat. Ik gebruik zelf namelijk regelmatig een DSLR of mirrorless camera, waardoor ik me gelijk thuis voelde in de layout van de Kodak camera-app. Het belangrijkste is de mogelijkheid om alle settings handmatig aan te passen, maar helaas kan de f-stop niet worden aangepast. Deze staat namelijk altijd op F2.0.
Mocht je opzoek zijn naar een ouderwetse stijl van filmen, dan kun je gebruik maken van de Super 8 camera-app. Met de Super 8-app kun je net als met de normale camera-app gewoon video’s opnemen, maar je kunt de video’s vervolgens nog voorzien van een oude “Super 8 filter”. Je kiest gewoon het gewenste effect en laat de app het werk doen. Als de Super 8-app klaar is met renderen staan zowel de originele als bewerkte video-bestanden op je telefoon.
Ben je van de ouderwetste stempel of geniet je nog van foto’s die je echt kunt vasthouden? Dan ben je bij Kodak uiteraard aan het juiste adres. Speciaal voor de mensen die graag foto’s afdrukken heeft Kodak namelijk de ‘Prints-app’ geïnstalleerd. Met deze app is het mogelijk om gemaakte foto’s rechtstreeks vanaf je smartphone op te sturen naar Kodak, om ze vervolgens te laten afdrukken. De afgedrukte foto’s kun je gewoon thuis laten bezorgen. Ideaal dus.
Al met al werkt de software erg prettig en maakt de camera redelijke foto’s. Helaas heeft de Kodak Ektra soms wel moeite om snel te focussen. Ook is de camera niet beter dan bijvoorbeeld de camera’s in high-end toestellen van Samsung of Sony. Als dit wel het geval zou zijn dan is dat gelijk een hele grote reden om de Kodak Ektra te kopen inplaats van een andere toestel.
Conclusie
Al met al is de Kodak Ektra een prima toestel. Het is alleen onduidelijk waarom de smartphone zo dik is. Ook ligt de adviesprijs hoger dan bij andere toestellen met vergelijkbare specificaties. Vanwege de prijs en het formaat van de smartphone is de Kodak Ektra niet geschikt voor iedereen.
Wel draait de smartphone erg stabiel en is het prettig dat je de volledige controle hebt tijdens het maken van foto’s. Ook is het iconische design van de Kodak Ektra aantrekkelijk voor de Kodak-fans en is een bijna stock-versie van Android altijd een pluspunt. De extra applicaties van Kodak en de toegevoegde shutter-knop maakt de fotografie ervaring helemaal af, alhoewel er wel smartphones op de markt zijn die een betere camera-sensor hebben.
Voordelen
– smartphone ligt prettig in de hand
– handige shutter-knop
– stock-Android werkt vloeiend
– camera-app en foto-software maakt het maken van foto’s een stuk interessanter
Nadelen
– zeer grote bezels en dikke behuizing
– vrij prijzig voor een toestel met dergelijk specificaties
Het is uiteindelijk aan jou de taak om te bepalen of de Kodak Ektra een geschikt toestel voor jou is. Een los toestel kost €459,00. Dat is misschien een forse prijs voor een toestel met dergelijke specificaties, maar hiervoor krijg je ook een bijna stock-versie van Android, handige camera-software, een ingebouwde shutter-knop en het iconische Kodak design.