Een bloeiende fragmentatie in Android, ook met opkomst Jelly Bean
Zoals van de week bekend werd, tonen de nieuwste Android distributiecijfers een stijging van Jelly Bean aan. De nieuwste versie is daarmee voor het eerst ook de meest gebruikte naast de 2,5 jaar oudere Gingerbread versie van Android. Dit is goed nieuws voor ontwikkelaars, eindelijk meer eenheid in versies. Het is een opmerkelijke prestatie van Google, met de opzet naar gemoderniseerde functies en interfaces van Android 4.x die weer jaren meekunnen. Het begon met de introductie van Android 4.0, de zogenaamde Ice Cream Sandwich eind 2011, vervolgens verder verfijnd met 4.1 en 4.2 genaamd Jelly Bean in mei 2012.
De verschillende besturingssystemen zijn een onderdeel van het probleem van versnippering. Omdat er zoveel verschillende versies van Android in omloop zijn, moeten programmeurs ervoor zorgen dat de software ook werkt met de oudere versies. Denk aan bijvoorbeeld de Windows programmeurs, deze moeten nog steeds rekening houden met het 12-jaar oude Windows XP. De reden dat Gingerbread na Jelly Bean de grootste is, komt doordat ze nog steeds gebruikt wordt op de low-end smartphones. Want telefoons met Android 2.0 kunnen met minder hardware toe dan de de Android 4.x en zijn daarbij een stuk goedkoper.
Ten tweede staan Apple fans vaak te popelen om hun licht te schijnen op de fragmentatie in Android, daarbij genietend van de snelle omarming van iOS updates. De iOS 6 verspreidde zich in een maand naar 61 procent van de bestaande toestellen. Hier zijn updates echt een macht overdracht. Wat bij Android echter blijft steken, omdat zelfs bij high-end toestellen vaak aangepaste versies van Android worden gehanteerd. Dit bemoeilijkt de overdracht van versies, al ligt de fragmentatie aan versies ook aan het feit dat ontwikkelaars rekening moeten houden met allerlei hardware soorten.
Ondanks de puinhoop voor ontwikkelaars, is het een effectieve manier voor een groot aantal onafhankelijke bedrijven om veel nieuwe ontwerpen uit te proberen en te kijken wat het beste werkt. Hiermee heeft de Android markt competitieve voordelen gevonden en worden ontwikkelingen als 4G-netwerken, grotere schermen en het phablet fenomeen snel omarmt door de markt. Wat consumenten weer het nieuwste van het nieuwste geeft. Dit geeft een bloeiende diversiteit, wat Google ook bewust heeft willen stimuleren met het vrijgeven van Android. Het doel van Google is het mobiel internetgebruik te versnellen.
Daarmee is de Androidcultuur een stuk rijker dan de monocultuur van Apple, waar overigens geweldig werk wordt gedaan voor de beste universele telefoon. De fragmentatie is dan wel een chaos, maar wel een bloeiende.
Via Cnet